Di pameran teknologi Toronto, pemikiran kedua muncul mengenai AI

Donna

TORONTO, 29 Jun — Beberapa bulan selepas pelancaran ChatGPT yang menakjubkan, revolusi AI sedang berjalan lancar tetapi petunjuk berhati-hati muncul, terutamanya mengenai membiarkan satu atau dua syarikat berkuasa.

Pengeluaran aplikasi pengocok puisi oleh OpenAI yang berpangkalan di San Francisco datang pada masa yang sesuai untuk teknologi, mendarat tepat ketika syarikat gergasi AS memberhentikan ribuan pekerja dan syarikat pemula menghadapi musim sejuk pembiayaan selepas kejatuhan mata wang kripto.

Walaupun kuasa AI generatif menakutkan banyak pihak, malah menarik seruan untuk membekukan pembangunannya, dunia teknologi mengalu-alukan penangguhan daripada tahun 2022 yang menyedihkan apabila ledakan teknologi era pandemik meletup.

Tetapi orang ramai pemula dan penyokong mereka bertemu pada persidangan Perlanggaran selama tiga hari di Toronto mendengar pemikiran kedua tentang kecerdasan buatan, walaupun jika keyakinan kekal kukuh bahawa ia berada di sini untuk kekal.

“Kami sudah hampir tiga langkah ke dalam perlumbaan 10K,” kata Adam Selipsky, ketua AWS milik Amazon, syarikat awan terbesar di dunia yang bakal menyaksikan keterujaan besar daripada keterujaan AI.

“Persoalannya ialah: ke mana pelari pergi? Macam mana kursusnya? Siapa yang menonton perlumbaan?” Selipsky memberitahu dewan persidangan yang penuh sesak berhampiran pantai Tasik Ontario.

AWS ialah pesaing utama Microsoft, syarikat yang berpangkalan di Redmond, Washington yang mengejutkan dunia awal tahun ini dengan menyelam terlebih dahulu ke dalam Goldrush ChatGPT.

Pelaburan berbilion-bilion dolar Microsoft ke dalam OpenAI melancarkan perlumbaan senjata AI, dengan Google mengikuti kursus dengan meningkatkan pengeluaran produk yang diselitkan AI, mendorong mana-mana syarikat yang terlibat dengan teknologi untuk menyegerakan keupayaan baharu.

“Seperti banyak perkara, saya fikir AI terlalu bersemangat dalam jangka pendek dan kurang bersemangat dalam jangka panjang,” kata Jordan Jacobs dari Radical Ventures, firma modal teroka yang telah melabur banyak dalam AI.

“Tetapi perbezaannya dengan AI ialah apabila anda menggunakannya, ia menjadi lebih baik dan lebih baik dan lebih baik,” bermakna terdapat kelemahan sebenar untuk berada di tempat kedua.

Beliau berkata ini tidak berlaku dengan kemunculan komputer peribadi atau telefon pintar, apabila mereka yang menunggu, seperti Apple, adalah syarikat yang menang.

Faedah untuk keluar dahulu nampaknya meninggalkan OpenAI dan penyokong kuat Microsoftnya di tempat duduk pemandu.

Tetapi AWS’ Selipsky dan yang lain memberi amaran tentang bekerjasama dengan satu syarikat besar, terutamanya dengan teknologi yang secara rakus menyalurkan data dan kuasa pengkomputeran.

‘Pilihan’

Beratus-ratus syarikat dan kerajaan telah pergi sejauh ini untuk melarang pekerja mereka daripada menggunakan ChatGPT, bimbang maklumat sensitif akan dimuat naik untuk mengukuhkan model bahasa besar OpenAI, menjadi tersedia kepada semua.

Salah satu “perkara paling penting yang kami dengar daripada pelanggan di seluruh dunia sepanjang masa ialah pilihan,” kata Selipsky.

“Dunia memerlukan akses kepada sejumlah besar model di tempat yang anda percayai dan dengan keselamatan yang anda tuntut,” katanya.

Di Collision, Booking.com, gergasi pelancongan dalam talian, mengumumkan produk baharu menggunakan OpenAI’s ChatGPT yang akan memberikan pengalaman perbualan untuk pengguna yang merancang perjalanan.

“Ini hanyalah satu permulaan,” Rob Francis, ketua pegawai teknologi Booking.com memberitahu AFP, sambil mempertahankan giliran syarikat itu kepada OpenAI.

Model seperti OpenAI atau Google, “mereka bagus untuk tujuan umum” seperti sembang tentang rancangan percutian, katanya.

Tetapi untuk kegunaan yang lebih sensitif, syarikat akan “mula menjalankan model mereka sendiri yang lebih disesuaikan, dalam persekitaran mereka sendiri,” katanya.

Memandangkan syarikat terbesar di dunia mengeluarkan produk AI mereka, komuniti permulaan diberi amaran supaya tidak mengambil terlalu banyak ketenangan daripada gembar-gembur yang dicetuskan oleh ChatGPT.

Walaupun AI generatif telah menarik perhatian dunia, “orang ramai masih mendekati pelaburan permulaan melalui lensa amaran,” kata Vincent Harrison dari PitchBook, syarikat penyelidikan perniagaan, kepada AFP.

“Aktiviti urus niaga menurun, pengumpulan dana menurun, persekitaran IPO mungkin yang paling teruk sejak krisis kewangan global,” kata Harrison.

“Saya rasa ChatGPT memeranjatkan fikiran ramai orang… tetapi adakah AI cukup untuk membawa perkara seperti yang kita lihat pada 2021? Saya tidak fikir begitu.” — AFP

Related Post

Leave a Comment