Di Artik, haiwan herbivor ini boleh memperlahankan kehilangan biodiversiti

Donna

LONDON, 3 Julai — Terimpak tinggi oleh perubahan iklim, tundra Artik mengalami penurunan biodiversiti yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Tetapi kehadiran herbivor asli yang besar, seperti caribou dan lembu kasturi, boleh membantu mengurangkan separuh kerugian ini, menurut penemuan kajian baru-baru ini.

Pencairan ais mempunyai banyak akibat kepada keadaan planet ini, daripada peningkatan pelepasan metana dan CO2, kepada pemanasan lautan. Tetapi di luar kesan iklim, ia mempunyai satu lagi akibat utama: kehilangan biodiversiti.

Ini terutamanya berlaku di Artik, dan lebih khusus lagi di tundra, salah satu zon tumbuh-tumbuhan yang paling luas di dunia, terletak di bahagian utara Eropah, Asia dan Amerika Utara. Walau bagaimanapun, penyelidik AS di University of California telah mengenal pasti penyelesaian yang, mereka mendakwa, boleh mengurangkan kerugian ini secara drastik.

Pengarang kajian, yang diterbitkan dalam jurnal Sainsmenjalankan eksperimen selama 15 tahun antara 2003 dan 2017, di mana mereka memerhatikan evolusi tumbuh-tumbuhan di tundra Artik dengan mencipta plot 800 meter persegi di Greenland barat.

Semasa menjalankan eksperimen mereka – termasuk memperkenalkan haiwan herbivor dan memanaskan plot secara eksperimen untuk mengkaji kesan ke atas tumbuh-tumbuhan – para penyelidik memerhatikan penurunan yang jelas dalam pertumbuhan tumbuhan, serta kulat dan lichen.

“Kepelbagaian tundra merosot tanpa mengira rawatan eksperimen, kerana suhu musim tumbuh latar belakang meningkat dengan kehilangan ais laut,” kata saintis.

Tetapi mungkin ada penyelesaian untuk memelihara flora kawasan ini. Penyelesaian yang boleh terletak pada fauna asli.

Para penyelidik mendapati bahawa tumbuh-tumbuhan lebih cenderung untuk tumbuh dan berkembang apabila terdedah kepada kehadiran haiwan herbivor yang besar, “yang diketahui mempengaruhi komposisi tumbuh-tumbuhan tundra,” lebih khusus, caribou dan lembu kasturi. Malah, “kepelbagaian menurun lebih perlahan dengan herbivor besar berbanding tanpa mereka,” kata penulis kajian.

Ini mungkin kerana ragut tumbuhan tertentu oleh haiwan herbivor ini telah menggalakkan pertumbuhan tumbuhan lain, yang membawa kepada keseimbangan yang lebih baik.

“Usaha yang menggalakkan kepelbagaian herbivor, seperti penggulungan semula, boleh membantu mengurangkan kesan pemanasan terhadap kepelbagaian tundra, ” para penyelidik membuat kesimpulan. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment