Dewi Yunani di pertunjukan couture Dior

Donna

PARIS, 4 Julai ― Tidak ada kekosongan atau heels untuk Christian Dior ketika label itu mengambil alih Muzium Rodin di Paris semalam, memberikan penghormatan yang sesuai kepada dewi Yunani untuk hari pembukaan minggu haute couture.

Pertunjukan dibuka dengan pakaian bulu putih panjang dan jubah padan, manakala reka bentuk lain menggunakan lipatan untuk membangkitkan patung era klasik.

Pakaian itu penuh dengan garisan bersih, menegak dan warna halus putih, hitam, kuning air, emas dan perak, dengan sandal rata yang menambah suasana zaman dahulu.

“Sebenarnya, garisan bersih ini menyembunyikan kerumitan yang luar biasa,” kata pereka Dior Maria Grazia Chiuri kepada AFP.

“Ia adalah kerja penolakan. Saya mahu menanggalkan sarung, lapisan – elemen ini yang mencirikan pakaian couture yang dibina,” katanya.

Dia memetik pengasas rumah itu, yang berkata pakaiannya berkongsi “kesederhanaan yang jelas” dengan patung-patung purba.

Meringankan pembinaan tanpa kehilangan bentuk adalah cabaran terbesar, kata Chiuri.

Dia menghasilkan beberapa kelainan pada siluet ikonik Pandangan Baru Christian Dior, distrukturkan oleh jaket “Bar” yang dipasang, termasuk versi yang lebih ringan, lebih selesa dan yang diperbuat daripada fabrik brokat regangan “untuk membolehkan anda bergerak seperti dalam pakaian sukan”.

Hiasan, yang direka oleh artis Itali Marta Roberti, menambah suasana dengan haiwan, dewi dan landskap liarnya.

Tidak seperti kebanyakan pakaian couture, yang direka bentuk sebagai potongan yang dipesan lebih dahulu untuk majlis ultra-istimewa, koleksi baharu itu termasuk elemen berasingan yang boleh dicampur dan dipadankan.

“Tiada peta jalan dalam haute couture,” kata Chiuri.

“Koleksi ini bukan untuk permaidani merah seperti yang kita bayangkan hari ini. Ini bukan barang yang semestinya direka untuk dilihat oleh orang lain – ia lebih kepada orang yang memakainya.” ― Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment