Denmark mengejutkan China pada minit ke-90 kerana memenangi kembali Piala Dunia

Donna

PERTH, Australia, 22 Julai― Denmark menamatkan ketiadaan Piala Dunia Wanita selama 16 tahun dengan kemenangan apabila tandukan Amalie Vangsgaard pada minit ke-90 mematahkan hati China di Perth hari ini.

Vangsgaard melonjak tertinggi untuk memberikan Denmark kemenangan 1-0 dan mengejutkan penonton yang terdiri daripada 17,000 penyokong, yang kebanyakannya lantang menyokong juara Asia itu.

Ia merupakan kemenangan penting buat Denmark di antara dua pasukan yang sama kedudukannya dalam Kumpulan C, yang diketuai oleh pencabar England.

Dipimpin oleh Zhang Linyan, 22 tahun yang dinamik, China telah menjadi penyerang dalam perlawanan yang gagal mencapai tahap yang tinggi sehingga penghujung dramatik.

Setelah menjadi kuasa awal dalam bola sepak wanita, menamatkan saingan sebagai naib juara pada 1999, China berharap kejayaan mengejut pada Piala Asia tahun lalu dapat menyemarakkan kembali kejayaan mereka dahulu.

Penyerang bintang Wang Shuang secara mengejutkan bermula di bangku simpanan, ketika China yang giat menguasai pertukaran awal dengan kepantasan mereka di sayap kiri menggegarkan Denmark yang gementar.

Tetapi mereka dikecewakan oleh penyudah yang buruk dengan peluang terbaik mereka daripada Zhang yang memaksa penjaga gol Denmark Lene Christensen melakukan penyelamatan rendah di sebelah kirinya.

Denmark, yang keseluruhan barisannya terdiri daripada pemain pertama Piala Dunia, akhirnya berpuas hati, dengan kapten Pernille Harder tegas sekembalinya daripada pembedahan hamstring.

Tetapi Denmark gagal menembusi benteng pertahanan China dan kekecewaan mereka memuncak apabila Rikke Sevecke menerima kad kuning kerana menarik baju sebelum separuh masa.

Wang bermula selepas separuh masa dan membuat impak serta-merta, melepaskan rembatan jarak jauh hanya untuk digagalkan oleh Christensen.

Peraduan dibuka apabila kedua-dua pasukan mengasak, tetapi pemain Denmark Josefine Hasbo terlepas tandukan pada minit ke-52 dengan gol atas belas kasihannya.

Denmark mengasak secara agresif dan ia membuahkan hasil apabila Vangsgaard melangkah ke peringkat yang hampir mati. ― AFP

Related Post

Leave a Comment