Dele Alli mendedahkan penderaan seksual zaman kanak-kanak yang membawa kepada ejaan dalam pemulihan

Donna

LIVERPOOL, 13 Julai — Dele Alli mendedahkan pada Khamis bahawa dia baru-baru ini keluar dari pemulihan kerana ketagihan pil tidur selepas bergelut menangani trauma mengalami penderaan seksual semasa kecil.

Pemain tengah Everton itu, yang pernah menjadi antara bakat cemerlang bola sepak Inggeris, memberitahu podcast “The Overlap” Gary Neville tentang bagaimana dia juga menangani dadah pada usia lapan tahun sebelum hidupnya diubah dengan menjadi anak angkat oleh keluarga baru sebagai 12 tahun- tua.

Alli, 27, mula terkenal di bawah kendalian Mauricio Pochettino di Tottenham dan merupakan bahagian penting pasukan England yang mara ke separuh akhir Piala Dunia 2018.

Kerjayanya di atas padang telah merosot sejak beberapa tahun kebelakangan ini kerana dia tidak disenangi di Spurs sebelum bergelut untuk memberi impak di Everton atau dipinjamkan ke Besiktas musim lalu.

Bagaimanapun, dia menjelaskan bagaimana perjuangan itu berakar pada satu siri trauma zaman kanak-kanak yang cuba disekatnya.

“Pada usia enam tahun saya dicabul oleh rakan ibu saya, yang sering berada di rumah. Ibu saya seorang peminum alkohol,” kata Alli.

“Kemudian saya dihantar ke Afrika (kepada bapanya) untuk belajar disiplin dan kemudian saya dihantar semula. (Pada) tujuh saya mula merokok, lapan saya mula berurusan dadah.

“Seorang yang lebih tua memberitahu saya bahawa mereka tidak akan menghalang seorang kanak-kanak menaiki basikal, jadi saya bersiar-siar dengan bola sepak saya, dan kemudian di bawahnya saya mendapat dadah, iaitu lapan.

“Sebelas, saya digantung di jambatan oleh seorang lelaki dari ladang sebelah, seorang lelaki.

“Dua belas, saya telah menjadi anak angkat… Saya telah menjadi anak angkat oleh keluarga yang luar biasa seperti yang saya katakan, saya tidak boleh meminta orang yang lebih baik untuk melakukan apa yang mereka lakukan untuk saya. Jika Tuhan menciptakan manusia, itu adalah mereka.”

Alli menambah bahawa dia berharap dengan bersuara dia dapat membantu orang lain yang mengalami penderaan serupa.

Dan dia berkata tempoh enam minggu dalam pemulihan telah membantu menghidupkan semula semangatnya untuk mengembalikan karier bola sepaknya ke landasan yang betul.

“Melalui pemulihan pastinya menakutkan tetapi saya tidak pernah dapat membayangkan berapa banyak yang saya akan dapat daripadanya dan berapa banyak ia akan membantu saya dari segi mental,” katanya.

“Saya berada di tempat yang teruk. Banyak yang berlaku semasa saya masih muda yang tidak dapat saya fahami.”

Alli juga memberi amaran bahawa bahaya ketagihan pil tidur berleluasa dalam bola sepak, di mana pemain sering diberi tablet sebelum dan selepas perlawanan.

“Saya ketagih dengan pil tidur dan ia mungkin masalah yang bukan sahaja saya alami, saya fikir ia adalah sesuatu yang berlaku lebih daripada yang orang sedari dalam bola sepak,” katanya.

“Untuk mengambil tablet tidur dan bersedia untuk hari berikutnya tidak mengapa, tetapi apabila anda rosak seperti saya, ia jelas boleh memberi kesan sebaliknya kerana ia berfungsi untuk masalah yang anda ingin tangani.” — AFP

Related Post

Leave a Comment