Defiant Pogacar menjanjikan pertarungan Tour de France

Donna

COMBLOUX (Perancis), 19 Julai — Bekas juara dua kali, Tadej Pogacar menegaskan dua peringkat paling sukar dalam Tour de France masih akan datang dan enggan mengaku kalah walaupun mengalami kemunduran ujian masa yang menghancurkan semalam.

Juara bertahan Jonas Vingegaard merobek buku borang dalam ujian masa 22.4km, memanjangkan pendahuluan keseluruhannya kepada 1 minit 48 saat mengatasi Pogacar.

“Itu adalah hari terbaik dalam karier saya,” kata pemain Denmark berusia 26 tahun yang menunggang Jumbo Visma, yang usaha kolektifnya menewaskan Pogacar dalam Jelajah 2022.

Pogacar yang jengkel memakai wajah sedih ketika dia bergelut untuk memahami apa yang baru berlaku kepadanya di pentas utama.

“Sejujurnya, saya berharap untuk berada di hari kuning,” kata pemain Slovenia berusia 24 tahun itu.

“Saya berikan semuanya,” katanya sambil menggelengkan kepalanya. “Dia mengambil banyak masa untuk saya tetapi ini belum selesai.

“Jika esok hujan, maka esok boleh pergi ke tempat saya,” katanya dalam keadaan panas terik pada awal petang.

“Bukan mudah untuk mendapatkan dua minit tetapi kami akan cuba,” katanya. “Masih ada dua peringkat sukar lagi, jadi ia belum kalah lagi. Mungkin dua yang paling sukar.”

Vingegaard sendiri juga memandang ke hadapan, dan dengan keyakinan yang diperbaharui.

“Saya belum tahu tentang esok, tetapi kami akan membuat perancangan yang baik untuk hari-hari mendatang dan terus berjuang sehingga ke Paris,” kata pendaki bertubuh langsing itu.

“Saya tidak dapat menjelaskan mengapa saya mengalahkannya dengan begitu banyak, tetapi saya mengikut rancangan saya sendiri dengan sempurna hari ini.”

Pentas Ratu

Perjalanan melalui pergunungan Alps dari Saint-Gervais Mont-Blanc ke resort ski Courchevel di peringkat 17 adalah menakutkan.

“Ini adalah perjuangan untuk mendahului dalam pengetahuan tentang apa yang dipertaruhkan, segala-galanya boleh hilang di sini,” kata pereka kursus Thierry Gouvenou.

Kira-kira 68km pendakian, dengan Cormet de Roselend hanya kurang daripada ketinggian 2,000m dan pendakian 28km ke Courchevel yang mendahului pada ketinggian 2,304m, akan menguji mereka yang berpura-pura ke had mereka.

Pelumba Britain, Tom Pidcock juga menegaskan bahawa peringkat 20 pada hari Sabtu di Vosges boleh bertukar menjadi “perang habis-habisan” dalam perebutan gelaran.

Hilang sudah percubaan masa individu hari terakhir kedua yang menjadikan perlawanan akhir baru-baru ini seperti loteri.

Sebaliknya, peringkat akhir sebelum Paris menawarkan lima gunung lagi dan tiada pelepasan untuk pemimpin itu.

Jelajah itu akan berakhir dengan larian pecut beramai-ramai tradisional di Champs Elysees berbatu pada 24 Julai dengan trofi kemudiannya diedarkan di bawah Arc de Triomphe. — AFP

Related Post

Leave a Comment