Daripada stok sup kepada tanaman super: Jepun menunjukkan kebijaksanaan rumpai lautnya

Donna

YOKOHAMA, Jepun, 6 Julai — Rumpai laut telah lama menjadi makanan ruji di Jepun, tetapi rumpai laut yang kental dan berlendir yang dibawa masuk ke dalam bot nelayan Ryoichi Kigawa juga mula menarik perhatian antarabangsa kerana potensinya sebagai tanaman super mesra alam.

Penyelidikan terhadap aplikasi baharu untuk loji marin — daripada penyerapan karbon kepada mengurangkan pelepasan metana daripada lembu — berkembang pesat, dan negara-negara sedang mencari celik rumpai laut Asia untuk membangunkan industri mereka sendiri.

Kebanyakan rumpai laut yang dituai oleh Kigawa dan rakan-rakannya di pelabuhan mereka di Yokohama dijual untuk direbus dalam stok sup dan ditambah kepada salad yang sihat.

Tetapi ada yang akan pergi ke projek yang dikendalikan oleh organisasi Sachiumi Heroes “untuk memelihara ekosistem dan menangani pemanasan global”, kata pengasas kumpulan itu, Tatsunori Tomimoto.

“Orang Jepun mempunyai sejarah memakan rumpai laut, tetapi kami tidak pernah terfikir untuk mengusahakannya dari sudut persekitaran atau ekologi,” katanya kepada AFP.

Itu kini berubah, dan Sachiumi Heroes ialah salah satu daripada beberapa inisiatif baharu di Jepun, daripada perikanan yang menjual kredit “karbon biru” kepada usaha memulihkan hutan rumpai laut liar.

Untaian rumpai laut yang berwarna coklat hanya mengambil masa empat bulan untuk tumbuh panjang dan tebal, dan kemudian ditarik ke atas dan dipotong daripada tali yang terendam di pelabuhan.

Ia dicuci dan dikeringkan, dengan sebahagiannya dicincang untuk dihantar kepada perniagaan, termasuk ladang teh hijau Matoba-en, yang menggunakannya sebagai baja organik.

Kajian telah mendapati bahawa rumpai laut boleh membantu tumbuh-tumbuhan tumbuh lebih cepat dan lebih kuat, dan petani Ryutaro Matoba teruja untuk melihat faedah di tanahnya di Saitama berdekatan.

“Ia akan mengambil masa dua atau tiga tahun sebelum kita mula melihat kesan baja rumpai laut terhadap kualiti teh,” katanya sambil memeriksa hujung semak yang terang.

“Tetapi saya sudah dapat merasakan perbezaannya apabila saya menyentuh tanah, ia terasa lebih lembut sekarang.”

Gambar yang diambil pada 8 Jun 2023 menunjukkan petani teh Ryutaro Matoba, yang menggunakan kelp kering sebagai baja, bergambar di ladangnya di bandar Iruma, Wilayah Saitama.  — Gambar AFP

Gambar yang diambil pada 8 Jun 2023 menunjukkan petani teh Ryutaro Matoba, yang menggunakan kelp kering sebagai baja, bergambar di ladangnya di bandar Iruma, Wilayah Saitama. — Gambar AFP

‘Potensi besar’

Sachiumi Heroes juga menyediakan kelp ke akuarium untuk memberi makan penyu laut, dan ke ladang ternakan di mana ia ditambah kepada makanan lembu dalam usaha untuk menjadikan sendawa mereka kurang memanaskan planet.

Kajian 2021 oleh University of California, Davis mendapati bahawa menggantikan sebahagian kecil diet lembu dengan sejenis rumpai laut merah mengurangkan pelepasan metana sebanyak lebih 80 peratus.

Organisasi Tomimoto juga telah menceburi bidang rawatan kecantikan — menjual rumpai laut ke rumah mandian untuk dimasukkan ke dalam tab mandi mereka, dan kepada syarikat kosmetik Lush untuk membuat bom mandi.

Minat luar negara telah berkembang dengan cepat, “terutama dalam dua tahun lalu”, katanya.

Penyelidik British Henry Alexander sedang mengkaji rumpai laut di Jepun dan negara lain termasuk Korea Selatan dan Kanada, “dengan tujuan untuk membawa pembelajaran itu kembali ke UK”.

“Kami belum mempunyai industri penternakan rumpai laut yang ketara,” kata Alexander, yang kerjanya dibiayai oleh Biasiswa Perladangan Nuffield.

“Tetapi di Asia mereka telah menanam rumpai laut selama beratus-ratus tahun, dan menanamnya pada skala komersial sejak 1950-an.”

Dengan garis pantai yang panjang dan air sejuk, yang membantu rumpai laut tumbuh lebih cepat, Britain mempunyai “potensi besar” untuk menghasilkan lebih banyak rumpai laut untuk kegunaan manusia dan haiwan, katanya.

Itu boleh mengurangkan tekanan di tanah dan mewujudkan pekerjaan, sambil membenarkan negara menerokai faedah alam sekitar, daripada penangkapan karbon kepada air penyahsidan.

Gambar yang diambil pada 20 April 2023 menunjukkan nelayan Ryoichi Kigawa memindahkan rumpai laut ke atas bot di pelabuhan nelayan di Yokohama, Prefektur Kanagawa.  — Gambar AFP

Gambar yang diambil pada 20 April 2023 menunjukkan nelayan Ryoichi Kigawa memindahkan rumpai laut ke atas bot di pelabuhan nelayan di Yokohama, Prefektur Kanagawa. — Gambar AFP

Karbon biru

Saiz industri rumpai laut dunia meningkat dua kali ganda antara 2005 dan 2015, menurut Pertubuhan Makanan dan Pertanian PBB (FAO).

“Ia masalah besar. Orang ramai menyukainya,” kata Simon Funge-Smith, pegawai kanan perikanan FAO.

“Orang ramai di luar Asia kini semakin mengenali rumpai laut dan ingin mendapatkannya.”

Rantau ini menyumbang sebahagian besar pengeluaran rumpai laut — terutamanya China dan Indonesia, di mana ia diternak pada skala perindustrian untuk produk termasuk gel dan pemekat.

Salah satu penggunaan yang sering disebut-sebut adalah dalam projek mengimbangi karbon, yang memanfaatkan cara rumpai laut yang cepat tumbuh boleh menyerap karbon dioksida dengan cepat.

Dalam gambar yang diambil pada 8 Jun 2023, petani teh Ryutaro Matoba menunjukkan kelp kering, yang digunakannya sebagai baja untuk tanamannya, di ladangnya di bandar Iruma, Wilayah Saitama.  — Gambar AFP

Dalam gambar yang diambil pada 8 Jun 2023, petani teh Ryutaro Matoba menunjukkan kelp kering, yang digunakannya sebagai baja untuk tanamannya, di ladangnya di bandar Iruma, Wilayah Saitama. — Gambar AFP

Jepun memulakan skim “J Blue Credit” di seluruh negara pada 2020, dengan 16 daripada 21 projek demonstrasi melibatkan rumpai laut, termasuk di lapangan terbang Kansai dan Kobe, di mana landasan dikelilingi oleh air.

Tetapi walaupun kerajaan dan syarikat tergesa-gesa untuk membiayai skim tersebut, saintis telah memberi amaran bahawa mungkin tidak ada ruang laut yang mencukupi untuk mengeluarkan kuantiti CO2 yang ketara dari udara.

Dan peningkatan suhu air telah menjadikan penternakan rumpai laut lebih sukar di negara seperti Jepun, mendorong dorongan untuk memupuk lebih banyak strain yang tahan lasak.

Funge-Smith memberi amaran terdapat banyak gembar-gembur mengenai rumpai laut dan memberi amaran tentang “keperluan menggunakan sedikit akal”.

Tetapi dia melihat potensi dalam pertanian luar pesisir besar-besaran dan menjangkakan bidang itu akan terus berkembang.

“Kami mengusahakan segelintir spesies, pada asasnya, daripada ratusan spesies yang ada di luar sana,” katanya.

“Ia adalah kawasan di mana terdapat banyak penyelidikan yang sedang dijalankan, banyak minat untuk mencuba dan mencari aplikasi ini, dan siapa tahu apa yang akan kami keluarkan.” — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment