Dari penjara Iran ke kotak diraja Wimbledon, terima kasih kepada Murray

Donna

LONDON, 5 Julai — Andy Murray mendedahkan dia mengadakan pertemuan “emosi” dengan Nazanin Zaghari-Ratcliffe, yang menghabiskan enam tahun di dalam sel penjara Iran, selepas menjemputnya menontonnya dari kotak diraja di Wimbledon semalam.

Zaghari-Ratcliffe dan Murray dari Britain-Iran menjadi kawan selepas dia mendedahkan bahawa menonton Wimbledon dari Scotland di televisyen pada 2016 membantu mengekalkannya semasa berpantang bersendirian.

Dia telah dituduh mengintip semasa berada di negara itu melawat ibu bapanya dan ditahan di penjara Evin yang terkenal di Tehran sehingga dia dibebaskan tahun lepas.

“Dia tidak pernah ke Wimbledon sebelum ini,” kata Murray.

“Selepas cerita yang dia ceritakan kepada saya tentang menonton perlawanan akhir Wimbledon saya semasa dia berada di dalam sel, saya rasa seperti saya ingin menjemputnya untuk datang dan menonton tenis dalam keadaan yang berbeza.

“Semoga, pengalaman yang lebih menyeronokkan. Ia sangat emosional bercakap dengannya dan mendengar ceritanya. Ia adalah cemerlang bahawa dia dapat datang dan menonton.”

Zaghari-Ratcliffe mendedahkan dalam temu bual tahun lalu bahawa pegawai penjara membenarkannya mengakses TV yang hanya mempunyai dua saluran.

Seorang menyiarkan opera sabun Iran manakala satu lagi adalah saluran sukan yang menunjukkan Wimbledon ketika Murray memenangi kejuaraan kedua pada kejohanan itu.

“Mereka tidak tahu apa yang mereka berikan kepada saya,” katanya.

Semalam, dia akhirnya dapat melihat Murray secara langsung di Gelanggang Tengah dan juara dua kali itu tidak mengecewakan tetamunya apabila dia melepasi rakan senegaranya dari Britain, Ryan Peniston.

Bekas pemain nombor satu dunia, Murray, yang memenangi kejuaraan Wimbledon pertamanya pada 2013, menang 6-3, 6-0, 6-1.

Kini berada di kedudukan 40, dan bermain dengan pinggul logam, pemain berusia 36 tahun itu mempunyai kuasa dan kemahiran yang terlalu tinggi untuk Peniston, pemain nombor 268 dunia.

“Sungguh mengagumkan untuk kembali ke Gelanggang Tengah sekali lagi,” kata Murray.

“Saya bermula dengan agak gugup, saya agak tentatif tetapi apabila saya mendapat rehat saya bermain beberapa perkara yang bagus.

“Sudah lama saya tidak merasakan kegembiraan ini menyertai acara kerana beberapa tahun kebelakangan ini memang mencabar. Semoga saya cergas dan cukup bersedia untuk larian yang baik.”

Setelah Murray mematahkan kedudukan untuk mendahului 4-2 pada set pertama di bawah bumbung Gelanggang Tengah di Kelab All England yang dilanda hujan, terdapat sedikit keraguan mengenai keputusan itu.

Dia melepasi set kedua di belakang tiga rehat servis dan mendahului 2-0 pada set ketiga sebelum Peniston menghentikan pendarahan.

Ia terlalu sedikit, sudah terlambat untuk Peniston kerana Murray patah lagi untuk 4-1 dalam perjalanannya untuk memastikan kemenangan ke-199 Grand Slamnya.

Murray berdepan ujian lebih sukar pada pusingan kedua di mana dia akan menentang pemain ranking kelima Stefanos Tsitsipas atau bekas pemenang Terbuka AS Dominic Thiem, yang tidak dapat menamatkan perlawanan mereka kerana hujan.

“Saya bermain cukup baik untuk menewaskan kebanyakan pemain dalam undian jika saya bermain dengan baik,” kata Murray.

“Secara fizikal, saya berasa sangat sihat sekarang.” — AFP

Related Post

Leave a Comment