Darah, seks dan sedikit sihir: Tasmania menandakan satu dekad perayaan luar biasa

Donna

HOBART, 22 Jun — Pengunjung ke Hobart akan menemui makanan dan wain yang lazat, seni bina yang menarik, dan pada musim sejuk, baldi darah, bahagian bawah kosong dan teddy bear dua tingkat dengan laser untuk mata.

Selama dua minggu musim sejuk pada bulan Jun, festival muzik dan seni Dark Mofo mengubah ibu kota Tasmania, sebuah negeri pulau sebesar Sri Lanka kira-kira 200km ke selatan tanah besar Australia, menjadi kiblat yang ganjil dan luar biasa.

Bandar seperempat juta itu berkembang untuk menampung pengunjung dengan lebih daripada 100,000 tiket terjual. Dark Mofo memuncak pada hari Khamis apabila dua ribu perenang menanggalkan pakaian dan mengharungi bogel ke dalam sungai berais Derwent pada solstis musim sejuk dan hari terpendek dalam setahun.

“Kami agak beku ketika keluar tetapi api menghangatkan kami, ia sangat indah,” kata Helen Golding yang mengembara dari Sydney bersama rakan-rakannya untuk tahun kelimanya di festival itu. “Terdapat banyak persahabatan, ia adalah sejenis suasana elektrik.”

Kini dalam tahun ke-10, festival itu mempunyai sejarah kontroversi yang panjang. Polis pada mulanya melarang berenang solstis musim sejuk pertama kerana tidak senonoh awam. Persembahan 2017 oleh artis Austria Hermann Nitsch yang memaparkan bangkai haiwan dan sungai kumpulan hak haiwan yang marah.

Setahun kemudian, tiba giliran kumpulan Kristian, yang tersinggung dengan salib terbalik merah bercahaya menghiasi latar langit.

Tahun ini tidak berbeza. Dalam karya eksklusif Australia, koreografer Austria terkenal Florentina Holzinger menceritakan semula “Lawak Ilahi” Dante dalam persembahan seks dan darah selama dua jam.

Dalam satu adegan, 20 penari bogel basah dengan cat dan darah manusia menggeliat perlahan-lahan di atas kanvas kosong, melukis dengan badan mereka.

Di tempat lain di bandar ini, “Spectra” oleh artis Jepun Ryoji Ikeda menjulang langit malam dengan suar cahaya gergasi setinggi 15km. Pada “Misa Malam” yang diadakan selama dua hujung minggu berturut-turut, tiga blok bandar telah dikepung ketika 15,000 orang bersuka ria menari sepanjang malam dalam bayang-bayang beruang teddy bermata laser yang tingginya enam meter.

Festival ini dikendalikan oleh Muzium Seni Baru dan Lama di bandar ini, sebuah kompleks konkrit yang luas dan keluli berkarat 10km ke hulu dari Hobart. Diasaskan atas kekayaan penjudi profesional David Walsh, muzium persendirian terbesar di Australia didedikasikan untuk tema seks dan kematian. — Reuters

Tags

Related Post

Leave a Comment