Dalam perebutan AI, Twitter mengehadkan bilangan siaran yang boleh dibaca oleh pengguna

Donna

NEW YORK, 2 Julai — Elon Musk mengumumkan semalam bahawa Twitter akan mengehadkan sementara jumlah tweet yang boleh dibaca pengguna setiap hari, sebagai langkah yang bertujuan untuk mengurangkan penggunaan data tapak oleh syarikat kecerdasan buatan.

Platform ini mengehadkan akaun yang disahkan kepada membaca 6,000 tweet sehari. Pengguna tidak disahkan — akaun percuma yang membentuk majoriti pengguna — dihadkan kepada membaca 600 tweet setiap hari.

Akaun baharu yang belum disahkan akan dihadkan kepada 300 tweet.

Keputusan itu dibuat “untuk menangani tahap pengikisan data yang melampau” dan “manipulasi sistem” oleh platform pihak ketiga, kata Musk dalam tweet petang Sabtu, kerana sesetengah pengguna dengan cepat mencapai had mereka.

“Selamat tinggal Twitter” merupakan topik trending di Amerika Syarikat berikutan pengumuman Musk.

Twitter akan “tidak lama lagi” menaikkan siling kepada 8,000 tweet setiap hari untuk akaun yang disahkan, 800 untuk akaun yang tidak disahkan dan 400 untuk akaun baru yang belum disahkan, kata Musk.

Pemilik jutawan Twitter tidak memberikan garis masa berapa lama langkah itu akan dilaksanakan.

Sehari sebelumnya, Musk telah mengumumkan bahawa tidak mungkin lagi membaca tweet di laman web tersebut tanpa akaun.

Kebanyakan pengikisan data datang daripada firma yang menggunakannya untuk membina model AI mereka, kata Musk, sehingga menyebabkan masalah trafik dengan tapak tersebut.

Dalam mencipta AI yang boleh bertindak balas dalam kapasiti seperti manusia, banyak syarikat memberi mereka contoh perbualan kehidupan sebenar daripada tapak media sosial.

“Beberapa ratus organisasi (mungkin lebih) mengikis data Twitter dengan sangat agresif, sehingga ia menjejaskan pengalaman pengguna sebenar,” kata Musk.

“Hampir setiap syarikat yang melakukan AI, daripada syarikat permulaan kepada beberapa syarikat terbesar di Bumi, mengikis sejumlah besar data,” katanya.

“Agak perit untuk membawa sejumlah besar pelayan dalam talian atas dasar kecemasan hanya untuk memudahkan beberapa penilaian keterlaluan permulaan AI.”

Twitter bukan satu-satunya gergasi media sosial yang terpaksa bergelut dengan pecutan pesat sektor AI.

Pada pertengahan Jun, Reddit menaikkan harga pada pembangun pihak ketiga yang menggunakan datanya dan menyapu perbualan yang disiarkan di forumnya.

Ia membuktikan langkah yang kontroversi, kerana ramai pengguna biasa turut mengakses tapak melalui platform pihak ketiga, dan menandakan peralihan daripada pengaturan sebelumnya di mana data media sosial secara amnya telah disediakan secara percuma atau dengan bayaran yang kecil. — AFP

Related Post

Leave a Comment