Cyborg menari: Penyelidik Jepun membangunkan lengan robot untuk ‘membuka kreativiti’

Donna

TOKYO, 27 Jun — Apakah rupa masyarakat jika bahagian badan cyborg tersedia secara bebas untuk digunakan seperti basikal sewa di tepi jalan? Pasukan Masahiko Inami di Universiti Tokyo telah berusaha untuk mengetahui dengan mencipta senjata robot yang boleh dipakai.

Pasukan Inami sedang membangunkan satu siri teknologi yang berakar umbi dalam idea “jizai”, istilah Jepun yang dikatakan secara kasarnya menunjukkan autonomi dan kebebasan untuk melakukan sesuka hati.

Matlamatnya adalah untuk memupuk sesuatu seperti hubungan antara pemuzik dan alat, “berbaring di suatu tempat antara manusia dan alat, seperti bagaimana alat muzik boleh menjadi seolah-olah sebahagian daripada badan anda.”

Inami berkata dia telah diilhamkan oleh boneka tradisional Jepun dan cerpen seram oleh novelis Yasunari Kawabata tentang seorang lelaki yang meminjam lengan seorang wanita muda dan terus bermalam dengannya.

Masahiko Inami dari Universiti Tokyo menunjukkan lengan robot 'Jizai Arms' yang boleh dipakai di makmalnya di Tokyo 22 Jun 2023. — Gambar Reuters

Masahiko Inami dari Universiti Tokyo menunjukkan lengan robot ‘Jizai Arms’ yang boleh dipakai di makmalnya di Tokyo 22 Jun 2023. — Gambar Reuters

“Ini sama sekali bukan saingan kepada manusia, sebaliknya sesuatu yang membantu kami melakukan sesuka hati, seperti basikal atau e-basikal. Ia menyokong kami dan boleh membuka kunci kreativiti,” kata Inami.

Video promosi untuk “Jizai Arms” menunjukkan dua penari balet melakukan rutin dengan lengan robot terkeluar dari belakang dan badan mereka — manusia dan mesin bergerak secara konsert. Penari akhirnya memeluk, termasuk lengan cyborg.

Sesetengah pemakai semakin melekat pada lengan selepas beberapa lama, kata Inami. “Melepaskannya selepas menggunakannya untuk seketika terasa sedikit sedih. Di situlah ia sedikit berbeza dengan alatan lain,” katanya.

Tetapi potensi itu melampaui mengubah fantasi seorang novelis menjadi realiti, seperti membantu dalam misi mencari dan menyelamat, tambahnya. “Pada masa hadapan kita mungkin melihat sayap tumbuh dari belakang orang, atau dron melekat pada orang … Mungkin seseorang akan menghasilkan sukan yang memerlukan enam lengan atau mencipta jenis renang baharu,” kata Inami. — Reuters

Related Post

Leave a Comment