Cuba berjalan kaki Afghanistan untuk ketahanan yang lebih tinggi dengan usaha yang minimum

Donna

PARIS, 27 Jun — Sebahagian daripada aktiviti fizikal, sebahagian daripada senaman mental, berjalan kaki di Afghanistan menggabungkan beberapa faedah untuk badan dan minda. Teknik ini, yang diilhamkan oleh nomad Afghanistan, membolehkan anda berjalan dalam jarak yang jauh tanpa perlu melakukan usaha fizikal yang hebat. Rahsianya terletak pada koordinasi langkah dan pernafasan.

Afghan walk ialah teknik mendaki yang membolehkan anda menempuh jarak jauh tanpa rasa letih dengan menyelaraskan irama langkah anda dengan pernafasan hidung anda. Ia telah diteorikan pada tahun 1980-an, berdasarkan pemerhatian yang dibuat oleh Édouard G. Stiegler di kalangan orang nomad Afghanistan – oleh itu nama teknik itu – dan diterangkan dalam bukunya Régénération par la marche afghane (Penjanaan semula melalui Afghan Walking). Sememangnya, perantau ini mampu menempuh kira-kira 700 kilometer dalam 10 hari.

Teknik berjalan ini adalah berdasarkan penyelarasan irama langkah anda dan irama pernafasan anda. Corak asas terdiri daripada lapan langkah. Tarik nafas pada tiga langkah, tahan nafas anda pada langkah keempat, hembus pada tiga langkah dan kemudian tahan nafas anda pada langkah keempat. Kemudian ulangi kitaran. Jika laluan itu mendaki bukit, gunakan irama tanpa jeda, dengan dua langkah menarik nafas dan dua langkah menghembus nafas. Berjalan kaki Afghanistan boleh diamalkan di mana-mana, di luar bandar atau di bandar, dan pada bila-bila masa sepanjang hari. Ia mungkin semasa dalam perjalanan pulang dari kerja, atau dalam perjalanan ke kedai, contohnya. Tidak seperti berjalan Nordic, yang memfokuskan pada kelajuan dan prestasi, teknik ini memberi tumpuan semata-mata pada pernafasan. Pakar mengesyorkan berjalan dengan cara ini selama antara 20 dan 30 minit, sekurang-kurangnya tiga kali seminggu, untuk merasai kesan positif.

Berjalan kaki di Afghanistan membantu mengoksigenkan badan dan memudahkan pernafasan. Ia meningkatkan stamina dan membolehkan anda berjalan lebih lama tanpa terlalu letih. Teknik ini juga merangsang peredaran darah dan mengencangkan otot, seperti di bahagian belakang dan anggota bawah. Tulang diperkuat dengan setiap langkah, tanpa menyebabkan kesakitan atau trauma pada sendi.

Selain itu, ia adalah cara terbaik untuk menjaga kesihatan mental anda. Berjalan di Afghanistan menggabungkan berjalan, kawalan pernafasan dan meditasi. Ia sering dirujuk sebagai berjalan penuh perhatian, berjalan secara sedar atau berjalan yoga, kerana kepentingan kawalan pernafasan dalam latihan ini. Dengan menyegerakkan langkah anda dengan pernafasan anda, aliran pemikiran menjadi perlahan; yang telah menyebabkan ia dianggap sebagai satu bentuk “pengantaraan aktif.”. Selain itu, mengira dalam kepala membantu anda melepaskan diri daripada kebimbangan dalaman anda. Sistem saraf anda diseimbangkan semula, menggalakkan perasaan relaks dan tidur yang lebih lena. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment