Croatia mendakwa Modric, Lovren kerana sumpah bohong sekali lagi

Donna

ZAGREB, 30 Jun — Pendakwa raya Croatia sekali lagi mendakwa kapten pasukan kebangsaan Luka Modric dan bekas pemain antarabangsa Dejan Lovren kerana memberi keterangan palsu dalam perbicaraan besar berkaitan rasuah berkaitan bola sepak.

Kedua-dua pemain muncul pada 2017 sebagai saksi semasa perbicaraan rasuah berjuta-juta euro bekas bos Dinamo Zagreb Zdravko Mamic memberikan butiran perpindahan mereka daripada juara Croatia semasa.

Pada masa itu, Modric memberi keterangan mengenai butiran perpindahannya pada 2008 dari Dinamo ke kelab Liga Perdana Tottenham Hotspur. Dia kemudiannya menyertai Real Madrid pada 2012.

Lovren memberikan butiran mengenai perpindahannya pada 2010 dari Dinamo ke kelab Perancis Lyon, di mana dia kini bermain.

Kedua-dua pemain didakwa dengan sumpah bohong pada 2018, tetapi pertuduhan itu kemudiannya digugurkan, kerana kekurangan bukti — tahun itu untuk Modric dan pada awal 2019 untuk Lovren.

semalam, pendakwa raya di bandar timur Osijek mendakwa dua orang, dengan hanya menyebut tahun kelahiran mereka, kerana “memberi keterangan palsu”. Media tempatan mengenal pasti mereka sebagai Modric dan Lovren.

Modric didakwa memberikan keterangan palsu “pada 13 Jun 2017 di hadapan mahkamah daerah Osijek”, kenyataan pendakwa raya, memetik tarikh pemain tengah bintang itu memberi keterangan semasa perbicaraan Mamic.

Lovren telah didakwa atas 1 September 2017.

Perjuri boleh dihukum sehingga lima tahun penjara di Croatia.

Mamic dan tiga yang lain didapati bersalah atas tuduhan salah guna kuasa dan rasuah yang menelan belanja Dinamo lebih €15 juta (RM76.14 juta), dan negara €1.5 juta.

Menurut dakwaan, wang tunai telah digelapkan melalui tawaran rekaan yang berkaitan dengan perpindahan pemain.

Mamic, yang dianggap ketua bola sepak negara Balkan dan kini bersembunyi di negara jiran Bosnia, dijatuhi hukuman penjara enam setengah tahun.

Modric didakwa hanya beberapa hari selepas Real Madrid berkata pemain berusia 37 tahun itu akan kekal bersama kelab itu untuk satu musim lagi selepas memperbaharui perjanjiannya sehingga Jun 2024.

Pemain veteran itu membawa Croatia ke pusingan akhir Piala Dunia 2018 di Rusia. — AFP

Related Post

Leave a Comment