Colombia mengejutkan Jerman 2-0 dalam kemunduran terbaru untuk tuan rumah Euro 2024

Donna

GELSENKIRCHEN (Jerman), 21 Jun ― Jerman mengalami kekalahan 2-0 di tempat sendiri kepada Colombia dalam perlawanan persahabatan hari ini dalam kemunduran terbaru mereka kurang daripada setahun sebelum mereka menjadi tuan rumah Euro 2024.

Tandukan Luis Diaz pada minit ke-54 dan sepakan penalti Juan Cuadrado pada minit ke-82 memberikan pelawat kemenangan pertama mereka ke atas Jerman, yang diejek pada penghujungnya.

Jerman, yang mempunyai masa kurang setahun untuk membina pasukan yang kuat dalam kejohanan benua itu, memerlukan dua gol lewat untuk seri 3-3 dengan Ukraine minggu lalu sebelum tewas 1-0 kepada Poland pada Jumaat.

Juara dunia empat kali itu hanya memenangi satu daripada lima perlawanan terakhir mereka sejak tersingkir mengejut peringkat kumpulan Piala Dunia pada Disember. Mereka juga hanya memenangi tiga daripada 11 perlawanan terakhir mereka.

“Jelas sekali saya sangat kecewa kerana kami tidak dapat melaksanakan apa yang kami telah lakukan,” kata jurulatih Jerman Hansi Flick.

“Ada perkara yang kami mahu cuba tetapi ia menjadi bumerang.”

Flick, yang mengambil alih tugas pada 2021 dan berada di bawah tekanan yang semakin meningkat sejak penyingkiran awal Piala Dunia, berkata pemainnya kurang keyakinan.

“Apa yang boleh saya katakan? Hujah tidak menyebelahi kita pada masa ini. Kami perlu menganalisisnya, menarik pengajaran kami,” katanya selepas tiga perlawanan tanpa kemenangan.

“Ini adalah kitaran yang perlu kita tempuhi. Pada bulan September kita perlu membawa persembahan yang berbeza. Kami akan melihat pasukan berbeza dan kemudian keputusan akan mula datang,” katanya. “Kami yakin kami mempunyai pasukan yang bagus dan pemain yang bagus.”

Pasukan Colombia kelihatan jauh lebih lapar dalam serangan, memaksa penjaga gol Jerman Marc Andre ter Stegen melakukan beberapa penyelamatan yang baik pada separuh masa pertama, manakala pemain Jerman, Malick Thiaw, 21 tahun, mengagumkan di bahagian pertahanan.

Tuan rumah mempunyai lebih daripada 65% penguasaan bola tetapi tidak berjaya melakukan satu pun pukulan ke arah gol sepanjang tempoh pertama, sering bergelut untuk memainkan bola di luar bahagian mereka sendiri.

Colombia mendahului selepas Emre Can kehilangan penguasaan bola dan Cuadrado melakukan hantaran lintang untuk Diaz menanduk melepasi Ter Stegen.

Pasukan tuan rumah seketika menaikkan tempo tetapi masih terdedah di belakang.

Pengenalan Niclas Fuellkrug tidak banyak menambah baik keadaan di hadapan dan bola baling Joshua Kimmich memberi peluang kepada pelawat untuk menggandakan pendahuluan dengan Cuadrado menjaringkan gol dari sepakan penalti. ― Reuters

Related Post

Leave a Comment