Clijsters mahu ATP, WTA digabungkan sebagai jelajah wanita meraikan 50 tahun

Donna

NEW YORK, 27 Jun ― Tiba masanya untuk badan tenis profesional lelaki dan wanita bergabung, kata bekas pemain nombor satu dunia Kim Clijsters, yang mahukan barisan bersatu dalam sukan itu ketika Persatuan Tenis Wanita (WTA) meraikan ulang tahunnya yang ke-50.

Kenyataan warga Belgium itu menyuarakan sentimen yang telah lama dipegang oleh Billie Jean King yang hebat, yang mempelopori litar itu setengah abad yang lalu dan akan berada di Wimbledon minggu ini untuk meraikan dekad WTA dalam mempromosikan ekuiti untuk wanita dalam sukan.

“Adakah saya ingin melihatnya (penggabungan ATP/WTA)? Ya, saya fikir ia akan menjadikan jenama itu lebih kukuh,” kata juara Grand Slam empat kali itu kepada Reuters merujuk kepada badan Persatuan Profesional Tenis lelaki.

“Banyak kali kepada dunia luar orang secara automatik menganggap bahawa ia adalah satu organisasi. Anda tahu apa yang saya maksudkan? Seperti orang yang tidak tahu banyak tentang tenis, mereka berkata, ‘Oh ya, ATP dan WTA’, tetapi di belakangnya ada satu unit.’ Tetapi itu, anda tahu, jauh dari itu.

Clijsters, presiden kehormat Dewan Kemasyhuran Tenis Antarabangsa (ITHF), berkata impak WTA tidak boleh diperbesarkan, dan menganggap pertemuan Raja dan hebat Jerman Steffi Graf antara detik terbesar dan paling penting dalam kerjayanya.

ITHF melancarkan segmen video meraikan 50 tahun WTA tahun ini yang dipanggil “TennisWorthy.”

“Terdapat begitu ramai orang di belakang tabir yang semuanya menghadap ke arah yang sama dan yang mahu melihat trend ini, anda tahu, membuat (tenis wanita) meningkat,” kata Clijsters berusia 40 tahun.

“Selagi kita semua mempunyai pemikiran sedemikian dan bukan hanya seorang yang boleh membuat perubahan, tetapi semua orang bersama-sama sebagai satu unit, kumpulan yang kuat, saya fikir itulah satu-satunya cara yang kita boleh pergi untuk membawanya ke tempat di mana acara gabungan meletakkan jumlah pemain yang sama – wanita dengan lelaki – di gelanggang tengah atau perlawanan lewat malam.”

King akan kembali ke Hotel Millennium Gloucester, tempat WTA ditubuhkan pada pertemuan pemain, pada hari Jumaat menjelang permulaan cabutan utama Wimbledon minggu depan.

Tetapi dia telah lama merasakan bahawa kedua-dua pihak – ATP dan WTA – akan menjadi lebih kuat bersama-sama, hujah King mengulangi selepas bersara Roger Federer memunculkan semula idea itu tiga tahun lalu.

“Terdapat kebaikan dan keburukan untuk segala-galanya, bukan?” kata Clijsters.

“Terdapat banyak, banyak, banyak perbualan tentang melakukan itu. Dan anda jenis selalu terlanggar dinding di mana, anda tahu, tidak banyak yang berlaku dan ia kekal dengan perbualan. Dan sudah tentu, saya ingin melihat, anda tahu, ada satu organisasi.” ― Reuters

Related Post

Leave a Comment