Choong Hann teruja semuanya bersedia untuk permulaan baharu di Hong Kong

Donna

Malay Mail

KUALA LUMPUR, 3 Julai — Bekas pengarah kejurulatihan perseorangan Akademi Badminton Malaysia (ABM), Wong Choong Hann teruja untuk meneruskan perjalanan kejurulatihannya di Hong Kong minggu depan.

Choong Hann berkata beliau tidak berfikir dua kali untuk menerima tawaran daripada Persatuan Badminton Hong Kong sebagai jurulatih perseorangan lelaki mereka sejurus selepas beliau meletak jawatan daripada ABM bulan lepas.

Bekas pemain itu berkata dia akan menggantikan seorang lagi jurulatih Malaysia, Wong Tat Meng, yang memilih untuk menjadi pengarah kejurulatihan bagi pemain perseorangan lelaki negara, Lee Zii Jia.

Sekiranya proses permohonan visa kerjanya berjalan lancar, juara perseorangan lelaki Sukan Commonweatlh 1998 itu berkata beliau akan melaporkan diri secara rasmi untuk bertugas pada 10 Julai.

“Saya diberi kontrak dua tahun daripada Persatuan Badminton Hong Kong. Tawaran itu datang pada masa yang tepat.

“Saya percaya perjalanan baharu ini bukan sahaja memberi manfaat kepada saya (kerjaya kejurulatihan) tetapi persatuan mereka juga,” katanya kepada Bernama.

Beliau berkata antara rancangan yang ditetapkan untuknya oleh Persatuan Badminton Hong Kong adalah untuk membantu pemain mereka bersiap sedia untuk Sukan Olimpik 2024 di Paris.

Choong Hann, yang menamatkan perkhidmatan hampir lima tahun bersama Persatuan Badminton Malaysia (BAM), memulakan kerjaya kejurulatihannya di sana sebagai pengarah kejurulatihan kebangsaan sebelum menjadi pengarah kejurulatihan perseorangan tahun lalu.

BAM pula masih mencari calon yang sesuai untuk menggantikan Choong Hann. — Bernama

Related Post

Leave a Comment