Chong Wei berkata tidak bersedia untuk menyandang jawatan pengarah kejurulatihan perseorangan, tetapi bersedia untuk membantu BAM

Donna

KUALA LUMPUR, 17 Jun — Legenda badminton negara Datuk Lee Chong Wei tidak berhasrat untuk mengisi jawatan pengarah kejurulatihan perseorangan Persatuan Badminton Malaysia yang dikosongkan oleh Wong Choong Hann.

Bekas pemain nombor satu dunia itu berkata, dia belum bersedia untuk memegang sebarang jawatan penuh dengan BAM memandangkan tanggungjawabnya dalam program Road To Gold (RTG) dan sebagai ahli Majlis Sukan Negara (MSN).

“Saya tidak akan terima (mana-mana jawatan). Saya belum bersedia untuk memegang jawatan ini (pengarah kejurulatihan perseorangan) kerana jawatan yang saya sandang sekarang juga bukan mudah.

“Buat masa ini, saya tidak terfikir untuk menjadi jurulatih, saya belum bersedia untuk jawatan BAM,” katanya kepada Bernama ketika dihubungi baru-baru ini.

Chong Wei mengulas pandangan pelbagai pihak termasuk bekas pemain beregu negara Tan Boon Heong yang berhasrat untuk Chong Wei menjawat jawatan itu.

Bagaimanapun, pemenang tiga pingat perak Olimpik itu berkata dia sentiasa bersedia membantu BAM yang sebelum ini membentuknya menjadi legenda badminton.

Chong Wei yang merupakan ahli panel penasihat teknikal BAM berkata beliau akan cuba memberi nasihat dalam usaha meningkatkan prestasi pemain negara.

“Saya tidak akan melupakan 19 tahun saya bersama BAM. Jika persatuan memerlukan bantuan, saya mesti membantu, tetapi hanya membantu 100 peratus pada bila-bila masa, dan menyandang jawatan sepenuh masa di BAM tidak mungkin,” katanya.

Dalam pada itu, beliau menasihatkan BAM supaya mencari orang yang sesuai untuk menggantikan Choong Hann kerana kini tempoh kelayakan ke Sukan Olimpik 2024.

“Apabila Choong Han meletak jawatan, bukan mudah untuk kami mencari pengganti, kini adalah masa yang sukar untuk Olimpik dan BAM perlu bertindak cepat untuk mencari orang yang sesuai untuk mengisi jawatan itu,” katanya.

Semalam BAM dilaporkan telah memulakan proses mencari pengganti Choong Hann, 46, yang meletak jawatan sebagai pengarah kejurulatihan perseorangan minggu lalu, menamatkan perkhidmatannya selama hampir lima tahun bersama badan induk itu. — Bernama

Related Post

Leave a Comment