China memenangi lebih banyak emas terjun di kejohanan dunia

Donna

FUKUOKA, 14 Julai — Penerjun China meneruskan penguasaan mereka pada kejohanan dunia di Jepun hari ini, memenangi dua lagi pingat emas untuk menjadikannya tujuh daripada tujuh setakat ini.

Chang Yani dan Chen Yiwen memenangi acara 3m papan anjal seirama wanita sebelum rakan senegara Lian Junjie dan Yang Hao meraih emas dalam acara 10m seirama lelaki.

China memenangi setiap emas terjun pada kejohanan dunia tahun lalu di Budapest dan setakat ini mengekalkan rekod sempurna di bandar Fukuoka di selatan Jepun.

Chen, yang meraih pingat emas kejohanan dunia keempat, berkata dia lebih suka terjun dalam acara berpasangan kerana ia memberinya “rasa selamat”.

“Pasukan China kuat kerana kami mendapat banyak sokongan daripada jurulatih kami,” kata pemain berusia 24 tahun itu.

“Mereka telah menggalakkan kami selama bertahun-tahun.”

Chang dan Chen menjaringkan 341.94 untuk menamatkan saingan di hadapan pasangan Britain Scarlett Mew Jensen dan Yasmin Harper dengan 296.58 dan pemain Itali Chiara Pellacani dan Elena Bertocchi dengan 285.99.

Dalam acara 10m lelaki seirama, Lian dan Yang menduduki tempat pertama dengan mata 477.75.

Pemain Ukraine Oleksii Sereda dan Kirill Boliukh di tempat kedua dengan 439.32, dengan pemain Mexico Kevin Berlin Reyes dan Randal Willars Valdez ketiga dengan 434.16. — AFP

Related Post

Leave a Comment