Chery Tiggo 8 Pro Malaysia: Saingan Proton X90 7 tempat duduk dengan 256hp, 9 beg udara dan berharga RM159,800

Donna

KUALA LUMPUR, 7 Julai — Dua bulan selepas mengumumkan kembalinya secara rasmi ke pasaran kami semasa Pameran Auto Malaysia 2023, Chery akhirnya bersedia untuk melancarkan kenderaan generasi baharu kepada pengguna Malaysia. Untuk menandakan era baharu syarikat itu di Malaysia, Chery melancarkan dua SUV yang termasuk Tiggo 8 Pro 7 tempat duduk serta Omoda 5 yang lebih kecil.

Harga Chery Tiggo 8 Pro Malaysia, pilihan warna, jaminan

Untuk pasaran kami, Tiggo 8 Pro boleh didapati dalam hanya satu varian dengan harga atas jalan RM159,800 tidak termasuk insurans. Berbeza dengan Omoda 5 yang didatangkan dengan beberapa warna, Tiggo 8 Pro ditawarkan dalam warna Hitam Gelap atau Putih Khaki manakala ia turut didatangkan standard dengan roda 19 inci.

Mengenai jaminan, SUV itu didatangkan dengan jaminan 7 tahun serta perkhidmatan percuma selama 5 tahun. Chery juga akan menyertakan waranti enjin selama 10 tahun / 1,000,0000 km untuk 3,000 pelanggan pertama sebagai promo awal.

Enjin, prestasi, penggunaan bahan api

Sama seperti versi di China, Tiggo 8 Pro untuk pasaran Malaysia terus dikuasakan oleh enjin empat silinder pengecas turbo 2.0 liter. Digandingkan dengan transmisi dwi-clutch 7-kelajuan, ia menghasilkan 256hp dan 390Nm tork pada roda hadapan.

Ia juga dilengkapi dengan 3 mod pemanduan – Eco, Normal dan Sport. Chery mendakwa Tiggo 8 Pro mempunyai penjimatan bahan api sebanyak 7.4 liter setiap 100km.

Penekanan pada pengalaman dan keselesaan penunggangan

Di samping persediaan tujuh tempat duduk khasnya, SUV itu dilengkapi dengan kawalan iklim automatik dwi zon dengan penyaman udara bebas untuk baris ketiga. Ia juga mempunyai bumbung matahari panoramik yang boleh dikawal secara elektronik.

Chery juga telah memasangkan skrin dwi melengkung 24.6 inci ke dalam Tiggo 8 Pro dengan satu bahagian untuk sistem infotainmen manakala separuh lagi bertindak sebagai kluster instrumen digital SUV. Bersama-sama dengan sokongan untuk Android Auto dan Apple CarPlay, pengalaman audio di dalam SUV itu disampaikan oleh lapan pembesar suara Sony.

Untuk keselesaan dan kemudahan yang lebih baik, ia juga mendapat lampu alu-aluan yang diterangi, lampu ambien pelbagai warna, tempat duduk berventilasi dan dipanaskan untuk penghuni hadapan, tempat duduk memori untuk pemandu dan pintu belakang kuasa bebas tangan.

Penuh dengan ciri keselamatan

Tiggo 8 Pro disertakan dengan senarai panjang ciri keselamatan, sesuai untuk SUV yang dikeluarkan pada 2023. Tidak lama kemudian, terdapat sembilan beg udara di seluruh kenderaan dan ia juga telah dipasang dengan “540 darjah” sistem kamera yang termasuk kamera bawah lantai.

Seperti yang anda jangkakan, Sistem Brek Antikunci (ABS) ialah standard pada Tiggo 8 Pro bersama-sama dengan Pengagihan Brek Elektronik (EBD), Sistem Override Brek (BOS), Program Kestabilan Elektronik (ESP) dan Sistem Kawalan Daya tarikan (TCS) . Terdapat juga Hill-start Assist Control (HAC) dan Hill Descent Control (HDC) untuk membantu pemandu mengemudi kawasan berbukit.

Tiggo 8 Pro juga mendapat suite Sistem Bantuan Pemandu Lanjutan berhias penuh yang merangkumi Kawalan Pelayaran Adaptif (ACC), Bantuan Pelayaran Bersepadu (ICA), Amaran Berlepas Lorong (LDW), Sistem Penyimpan Lorong (LKS) dan Bantuan Kesesakan Lalu Lintas (TJA). ). Suite itu juga menyediakan SUV dengan Autonomous Emergency Braking (AEB), Traffic Sign Recognition (TSR), Blind Spot Detection (BSD), Rear Cross Traffic Alert (RCTA) dan Front Collision Warning (FCW) dengan keupayaan pengenalan kenderaan. — SoyaCincau

Tags

Related Post

Leave a Comment