Chery Omoda 5 Malaysia: SUV lawan Proton X50 dengan enjin 154hp 1.5T, berharga dari RM109,000

Donna

KUALA LUMPUR, 7 Julai — Setelah meninggalkan pasaran Malaysia buat sementara waktu, Chery telah membuat kepulangannya secara besar-besaran, melancarkan dua SUV dengan spesifikasi dan harga yang sangat kompetitif. Di sini, kami melihat Omoda 5, yang bertujuan untuk bersaing dengan kereta seperti itu Honda HR-V dan Proton X50 dalam pasaran silang silang segmen B yang menguntungkan.

Harga Chery Omoda 5 Malaysia

Omoda 5 boleh didapati dalam dua varian, yang dikenali sebagai C dan H. Harga di jalan raya tidak termasuk insurans adalah seperti berikut:

• Chery Omoda 5 1.5L TCI C – RM108,800

• Chery Omoda 5 1.5L TCI H – RM118,800

Ini adalah beberapa harga yang sangat menarik, dengan model asas terletak di antara X50 Premium dan Flagship, dan harga julat teratas hanya RM3,000 lebih daripada asas tanpa pengecas turbo HR-V 1.5 E. Semua model mendapat peneraju segmen waranti tujuh tahun, waranti powertrain sepuluh tahun/1,000,000km dan perkhidmatan percuma selama lima tahun. Omoda 5 dipasang secara tempatan di kilang Inokom di Kulim, Kedah, yang merupakan hab pemanduan kanan Chery untuk Asia Tenggara.

Kuasa dan casis Chery Omoda 5

Walaupun Omoda 5 akhirnya akan ditawarkan sebagai kenderaan elektrik sepenuhnya, hanya enjin petrol tersedia buat masa ini. Kilang empat silinder pengecas turbo 1.5 liter menghasilkan 115KW (154hp) dan 230Nm tork. Itu agak kurang daripada apa yang ditawarkan oleh pesaing turbonya—133kW (178hp) dan 240Nm dalam HR-V dan 130kW (174hp) dan 255Nm dalam X50 TGDI.

Pemacu dihantar ke roda hadapan melalui CVT dengan sembilan nisbah maya. Di bawah kulit, anda akan menemui suspensi topang MacPherson di hadapan dan rasuk kilasan di belakang, serupa dengan apa yang anda akan dapati di bahagian lain.

Lebih besar sedikit daripada saingan; dalaman futuristik

Omoda 5 berukuran 4,400mm panjang, 1,830mm lebar dan 1,588mm tinggi, menjadikannya lebih besar sedikit daripada pesaing semula jadinya. Itu menunjukkan dirinya dalam kenderaan yang kelihatan lebih besar, didatangkan dengan gril besar, badan melengkung, garisan tingkap terbalik, reka bentuk lampu belakang lebar penuh dan bumbung gelap pilihan; kereta itu mempunyai persamaan yang ketara dengan semua elektrik Nissan Ariya.

Semua model didatangkan dengan lampu hadapan LED berpecah dan roda aloi hitam gaya turbin 18 inci yang menawan yang memberikan rupa Omoda 5 yang agak mengancam. Varian H dibezakan oleh bumbung hitam yang disebutkan di atas dan sorotan merah pada bahagian bawah masuk udara hadapan, skirt sisi, spoiler pintu belakang dan roda. Ia juga menampilkan urutan alu-aluan animasi untuk lampu kepala dan belakang, bersama dengan penunjuk berjujukan.

Di dalam, bahagian dalam Omoda 5 yang minimalis dan futuristik menampilkan stereng bahagian bawah rata, reka bentuk bolong udara lebar penuh, konsol tengah yang tinggi dan lebar serta tuil gear elektronik yang anggun, memberikan rupa yang mewah. Papan pemuka didominasi oleh paparan berkembar 10.25-inci untuk instrumentasi dan infotainmen, ditetapkan dalam panel skrin lebar gaya Mercedes-Benz. Apple CarPlay, Android Auto dan sistem kawalan suara datang sebagai standard, manakala model H menggunakan sistem bunyi lapan pembesar suara berjenama Sony.

Di tempat lain, Omoda 5 dilengkapi dengan sangat baik. Semua model dilengkapi dengan kemasukan tanpa kunci, permulaan enjin jauh, kawalan iklim automatik dwi-zon, pengecasan wayarles Qi, cermin depan kaca akustik penebat hingar, cermin pandang belakang pemalapan automatik dan pencahayaan ambien 64 warna.

Varian H menambah tempat duduk pemandu boleh laras kuasa, pengudaraan tempat duduk hadapan, bumbung matahari dan pintu belakang berkuasa bebas tangan. Satu kelemahan utama Omoda 5 ialah saiz but hanya 360 liter, walaupun anda boleh mengembangkannya kepada 1,075 liter dengan melipat tempat duduk belakang.

Penuh dengan bantuan pemandu sebagai standard

Mungkin yang paling mengagumkan ialah tahap bantuan pemandu yang ditawarkan. Omoda 5 didatangkan sebagai standard dengan brek kecemasan autonomi, bersama kawalan pelayaran adaptif dan bantuan pemusatan lorong untuk pemanduan separa autonomi Tahap 2. Turut dipasang ialah penjagaan lorong kecemasan, pemantauan titik buta, amaran trafik silang belakang, pancaran tinggi automatik dan kamera undur.

Beberapa ciri dikhaskan untuk model H, namun, ini adalah pengecaman tanda trafik dengan bantuan had laju dan sistem kamera 360 darjah. Enam beg udara dan kawalan kestabilan datang sebagai standard. — SoyaCincau

Tags

Related Post

Leave a Comment