Chelsea menandatangani penyerang Perancis, Nkunku dengan perjanjian enam tahun bernilai £60 juta

Donna

LONDON, 20 Jun — Chelsea telah menandatangani penyerang Perancis, Christopher Nkunku dari RB Leipzig dengan kontrak enam tahun, kelab Liga Perdana itu mengumumkan hari ini.

Pemain berusia 25 tahun itu, yang menjaringkan 23 gol dan sembilan assist dalam 36 penampilan untuk pasukan Bundesliga musim lalu ini, telah bermain 10 kali untuk Perancis dan akan menjadi pemain pertama Chelsea di bawah pengurus baharu Mauricio Pochettino.

Chelsea tidak mendedahkan butiran kewangan perjanjian itu, tetapi media Britain berkata ia hampir £60 juta (RM355 juta).

“Saya sangat gembira dapat menyertai Chelsea,” kata Nkunku dalam satu kenyataan.

“Usaha besar telah dibuat untuk membawa saya ke kelab dan saya tidak sabar untuk bertemu jurulatih baharu dan rakan sepasukan dan menunjukkan kepada penyokong Chelsea apa yang boleh saya lakukan di atas padang.”

“Setelah bermain di Ligue 1 dan Bundesliga, saya kini mahu bermain di Liga Perdana, salah satu liga terkuat di dunia. Saya sangat teruja dengan cabaran ini dan akan berbangga memakai jersi Chelsea.”

Pasukan Stamford Bridge akan berusaha untuk memulihkan nasib mereka di bawah bekas pengurus Tottenham Hotspur, Pochettino selepas menduduki tempat ke-12 dalam kempen yang berakhir baru-baru ini, penamat terburuk mereka untuk semusim sejak 1994. — Reuters

Related Post

Leave a Comment