ChatGPT adalah tetamu yang tidak dijangka di pertunjukan fesyen Marc Jacobs di New York (VIDEO)

Donna

NEW YORK, 28 Jun — Dalam masa tiga minit, dan dengan hanya beberapa dozen tetamu, Marc Jacobs mempersembahkan koleksi Fall-Winter 2023-2024 di luar jadual Minggu Fesyen tradisional.

Pertunjukan itu seolah-olah menjemput orang terpilih yang hadir untuk merenung kepesatan fesyen dan kehidupan seharian yang dibentuk oleh teknologi baharu.

Antara nostalgia dan inovasi, rancangan itu menampilkan seorang tetamu istimewa dan tidak dijangka dalam bentuk ChatGPT, yang ditugaskan untuk majlis itu dengan memberikan tajuk dan penerangan koleksi baharu ini.

Adakah kecerdasan buatan bersedia untuk menghantar gelombang kejutan melalui fesyen? Ia adalah soalan besar yang mungkin akan dijawab dalam masa terdekat, kerana industri nampaknya terbuka kepada semua kemungkinan yang ditawarkan oleh teknologi baharu. Ini telah dilihat selama beberapa bulan dengan metaverse, dunia selari yang sebahagian besarnya diterima oleh jenama fesyen, dan keghairahan ini kelihatan bersedia untuk meneruskan chatbot AI ChatGPT, yang menjadi tumpuan perhatian semasa.

Pada pertunjukan fesyen Fall-Winter 2023-2024, yang diadakan di Perpustakaan Awam New York, Marc Jacobs menyeru chatbot yang kini terkenal untuk menulis penerangan koleksi yang diberikan kepada tetamu bertuah yang hadir.

Fesyen memenuhi AI

Tidak seperti banyak inisiatif yang direka untuk mempamerkan sains di sebalik teknologi baharu ini, yang ini nampaknya, menurut beberapa saluran media yang hadir (termasuk Vogue dan New York Times) untuk merenungkan kepesatan kalendar fesyen, dengan pelbagai koleksi tahunan, dan mengenai berat serta kesan teknologi digital ke atas kehidupan seharian manusia.

Fenomena yang boleh ditonjolkan dengan cepat oleh kemunculan kecerdasan buatan. Sebagai bukti, ChatGPT tampil sebagai tetamu istimewa pada persembahan ini, walaupun bilangan tetamu agak terhad berbanding pertunjukan fesyen biasa.

Buat pertama kalinya dalam persembahan skala ini, chatbot AI terkenal yang menghasilkan tajuk koleksi — Marc Jacobs: Gabungan menarik jahitan maskulin dan keanggunan feminin — serta penerangan yang diberikan kepada tetamu yang hadir. .

Tiada apa-apa yang luar biasa, anda boleh katakan, kecuali bahawa ini adalah penyertaan terbaru ChatGPT ke dalam dunia fesyen, dan untuk pertunjukan fesyen. Diakui, teks itu hanya sebahagiannya sesuai dengan koleksi, yang dipamerkan dalam masa tiga minit sahaja, dan dengan itu menunjukkan batasan kecerdasan buatan.

Ini bukan kali pertama jenis teknologi baharu ini memasuki dunia fesyen.

Musim bunga ini menyaksikan penganjuran minggu fesyen AI yang pertama, serta pengumuman Zalando tentang rancangan untuk melancarkan pembantu fesyen yang dikuasakan oleh kecerdasan buatan. Matlamatnya adalah untuk menjawab semua pertanyaan pelanggannya, dan membolehkan mereka mencari pakaian yang sesuai mengikut citarasa, keinginan atau majlis tertentu.

Oleh itu, Marc Jacobs telah mencapai kejayaan baharu dalam perlumbaan inovasi ini. Yang tinggal sekarang ialah pereka pertama menggunakan ChatGPT untuk mencipta koleksi baharu mereka. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment