Celine membatalkan pertunjukan fesyen kerana rusuhan Perancis

Donna

PARIS, 2 Julai — Rumah fesyen Perancis, Celine telah membatalkan pertunjukan pakaian lelakinya di Paris hujung minggu ini kerana rusuhan berterusan yang dicetuskan oleh polis membunuh seorang remaja, kata pereka Hedi Slimane semalam.

“Pertunjukan fesyen di Paris, manakala Perancis dan ibu kotanya berduka dan lebam, nampaknya… tidak bertimbang rasa dan tidak betul,” tulis Slimane dalam bahasa Perancis di Instagram.

Beliau berkata ia adalah “suatu kekecewaan besar” untuk membatalkan pertunjukan, yang akan berlangsung di ibu negara Perancis hari ini, tetapi bahawa “evolusi tidak menentu masalah yang sangat serius” bermakna ia adalah perlu untuk keselamatan pasukan dan tetamunya.

Perancis telah dilanda bantahan selama empat malam berhubung kematian remaja Nahel M., ditembak mati oleh seorang anggota polis selepas enggan memberhentikan keretanya.

Minggu pakaian lelaki selesai di Paris pada 25 Jun tetapi Slimane, salah seorang pereka paling berpengaruh dalam fesyen lelaki, baru-baru ini memilih untuk membentangkan di luar jadual rasmi.

Pembatalan itu akan menimbulkan persoalan bagi rumah fesyen lain, memandangkan Paris akan menjadi tuan rumah minggu haute couture bermula esok.

Beberapa acara kebudayaan telah dibatalkan akibat rusuhan itu, termasuk dua konsert di Stade de France oleh salah seorang penyanyi paling popular di negara itu, Mylene Farmer, dan malam terakhir festival Fnac Live di ibu negara.

Presiden Emmanuel Macron juga terpaksa menangguhkan lawatan negara ke Jerman.

Dengan minggu haute couture yang akan bermula esok, akan ada perbincangan tegang di kalangan label fesyen dalam beberapa jam akan datang. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment