Caster Semenya berkata keputusan mahkamah hak ‘hanya permulaan’

Donna

JOHANNESBURG, 12 Julai — Juara 800m Olimpik Berganda Caster Semenya Rabu memuji keputusan Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah yang memutuskan hak asasinya dicabuli oleh mahkamah Switzerland.

“Keadilan telah bercakap tetapi ini hanya permulaan,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh peguamnya sehari selepas keputusan itu.

Warga Afrika Selatan berusia 32 tahun itu merayu kepada ECHR yang berpangkalan di Strasbourg selepas Mahkamah Agung Switzerland menolak rayuannya terhadap peraturan Olahraga Dunia bahawa dia mesti mengambil ubat untuk menurunkan paras testosteronnya jika dia ingin terus bersaing.

Semenya, yang diklasifikasikan sebagai mempunyai “perbezaan dalam perkembangan seksual (DSD)” tetapi sentiasa dikenal pasti secara sah sebagai wanita, enggan mengambil dadah itu sejak persekutuan antarabangsa memperkenalkan peraturan itu pada 2018.

Akibatnya, dia telah dihalang daripada bertanding pada jarak kegemarannya 800m dan peraturan telah dilanjutkan pada Mac tahun ini, bermakna dia tidak boleh bersaing di mana-mana jarak melainkan dia mengambil ubat penurun testosteron.

Semenya berkata keputusan hari Selasa akan menjadi “penting untuk semua ahli sukan dalam menimbulkan keraguan tentang masa depan semua peraturan yang sama”.

Beliau menyatakan harapan bahawa keputusan itu akan memastikan semua badan sukan “menghormati maruah dan hak asasi manusia atlet yang mereka berurusan”.

“Hak saya dicabul. Kerjaya saya memberi impak. Semuanya begitu merosakkan. Dari segi mental, emosi, fizikal dan kewangan,” katanya, tanpa membayangkan langkah seterusnya. — AFP

Related Post

Leave a Comment