Cardiff berkata Fifa mengarahkan kelab membayar ansuran Nantes yuran perpindahan Sala

Donna

LONDON, 30 Jun — Cardiff City telah diarah oleh badan induk bola sepak dunia Fifa untuk membayar ansuran kedua dan ketiga yuran perpindahan Emiliano Sala kepada pasukan Perancis Nantes, kata kelab Kejuaraan itu hari ini.

Pesawat Sala terhempas di Selat Inggeris, membunuhnya serta juruterbang, ketika penyerang Argentina itu pergi ke Cardiff selepas menandatangani €17 juta (RM87 juta) dari pasukan Ligue 1 pada Januari 2019.

Cardiff diberitahu oleh Fifa untuk membayar ansuran pertama yuran perpindahan yang dipersetujui sebelum kematian Sala, yang berjumlah €6 juta, tetapi kelab itu kini mahu ansuran seterusnya ditangguhkan di tengah-tengah siasatan terhadap kelab Perancis itu.

“Semalam Ketua Pegawai Eksekutif FC Nantes, Franck Kita, telah diletakkan dalam tahanan polis bersama (ejen) Bakari Sanogo dan Joaquim Batica oleh JIRS, pendakwa raya Perancis yang pakar dalam jenayah terancang dan jenayah kewangan,” kata Cardiff dalam satu kenyataan.

“Tuntutan kecuaian kelab di Perancis terhadap FC Nantes menunjukkan pertukaran langsung menunjukkan Encik Kita memaklumkan Encik Sanogo tentang cadangan bayaran perpindahan untuk Emiliano Sala. Tidak jelas mengapa.

“Dalam keadaan itu, kelab menganggap bahawa adalah lebih adil jika keperluan untuk membayar Nantes telah ditangguhkan sehingga selesai siasatan polis Perancis dan tuntutan kelab terhadap Nantes di mahkamah Perancis.”

Pada bulan Mei, Cardiff berkata mereka sedang mengambil tindakan undang-undang lanjut terhadap Nantes selepas Tribunal Persekutuan Switzerland memutuskan Mahkamah Timbang Tara dalam Sukan (CAS) tidak mempunyai bidang kuasa untuk menangani tuntutan mereka bagi ganti rugi atas pemindahan Sala.

Pada Ogos tahun lalu, CAS telah menolak rayuan Cardiff terhadap keputusan Fifa yang mengarahkan mereka membayar ansuran pertama yuran perpindahannya.

Cardiff telah diturunkan pada penghujung musim 2018-19 selepas menduduki tempat ke-18 dan tidak mendapat promosi kembali ke liga teratas sejak itu. — Reuters

Related Post

Leave a Comment