BYD Dolphin Malaysia: Inilah peluang pertama anda untuk memandu uji EV baharu BYD pada 28 Julai

Donna

KUALA LUMPUR, 18 Julai ― BYD Dolphin EV akan tersedia untuk orang ramai untuk memandu uji sejurus selepas itu acara pelancaran rasminya di Malaysia. Perkara ini disahkan oleh BYD Sime Darby Motors melalui BYD Cars Malaysia’s Facebook halaman dan cerita Instagram.

Acara pandu uji awam itu akan berlangsung dari 28 hingga 30 Julai di Tempat Letak Kereta Terbuka Sayap Lama di Pusat Beli Belah 1 Utama, Petaling Jaya dari 10 pagi hingga 10 malam. Seperti yang dilaporkan sebelum ini, acara pelancaran Malaysia untuk Dolphin akan diadakan pada 27 Julai ― hanya sehari sebelum acara pandu uji.

Walaupun kawasan acara pandu uji Dolphin mungkin tidak sebesar acara pelancaran Atto 3 yang mengambil alih landasan lama di Bandar Malaysia, ia masih sama sifatnya. Mengikut borang pendaftaran di dalam tapak mini untuk acara pandu ujiorang ramai boleh memilih untuk mengadakan lawatan santai atau menjadualkan mesyuarat terus dengan Penasihat Jualan.

Spesifikasi BYD Dolphin

Di Thailand, hatchback EV ini boleh didapati sama ada sebagai model Julat Standard atau varian Julat Lanjutan yang lebih tinggi. Pada masa ini, tidak jelas varian Dolphin BYD yang akan dikeluarkan di Malaysia.

Dilengkapi dengan motor elektrik 70kW (95hp) yang mampu menghasilkan tork 180Nm, versi Julat Standard Dolphin boleh pergi dari 0 hingga 100km/j dalam 12.3 saat. Dijalankan pada pek bateri 44.9kWh BYD Blade, varian ini menawarkan julat WLTP sejauh 340km.

Bagi Dolphin Extended Range pula, ia didatangkan dengan pek bateri 60.48kWh yang membolehkannya menyampaikan julat WLTP yang lebih baik sejauh 427km. Dengan pemasaan pecut abad selama 7 saat, varian ini juga nyata lebih pantas berbanding rakan sejawatannya di Julat Standard berkat motor elektrik 150kW (204hp) yang lebih berkuasa dengan tork 310Nm.

Apabila bercakap tentang pengecasan, kedua-dua varian Dolphin ini bergantung pada pengecas AC 7kW onboard. Untuk pengecasan pantas, model Julat Standard menyokong pengecasan pantas DC sehingga 60kW manakala Julat Lanjutan boleh mencapai setinggi 80kW.

Tidak lupa, model Julat Lanjutan didatangkan dengan suspensi berbilang pautan dan bukannya persediaan rasuk kilasan mengikut varian Julat Standard.

Berapakah harga BYD Dolphin di Malaysia?

Di Thailand, Julat Standard Dolphin berharga THB699,999 (~RM91,834) manakala Julat Lanjutan berharga THB859,999 (~RM112,857). Melihat kepada harga, terutamanya untuk Julat Standard, anda mungkin mengharapkan Dolphin boleh dijual pada harga di bawah RM100,000 di Malaysia.

Kami tidak suka untuk melenyapkan harapan anda tetapi ia agak tidak mungkin seperti peraturan semasa yang ditetapkan oleh Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (Miti). Mengikut peraturan AP Francais yang terpakai kepada BYD, EV CBU baharu tidak boleh berharga di bawah RM100,000.

Walau bagaimanapun, EV sepatutnya berharga kurang daripada RM150,000 kerana ia sudah pun masuk ke dalam wilayah Atto 3. Lagipun, Dolphin adalah kereta yang jauh lebih kecil daripada Atto 3.

Dengan itu, kami percaya Julat Standard Dolphin akan berharga antara RM110,000 hingga RM120,000 dan Julat Lanjutan mungkin berharga RM125,000 hingga RM135,000. Jadi, nantikan harga muktamad pada 27 Julai dan jangan lupa untuk mendaftar acara pandu uji di sini jika anda ingin menjadi salah satu yang pertama di negara ini untuk mempunyai pengalaman langsung dengan Dolphin. ― SoyaCincau

Tags

Related Post

Leave a Comment