BYD Dolphin EV akan dilancarkan di Malaysia tidak lama lagi: Inilah yang diharapkan

Donna

KUALA LUMPUR, 13 Julai — Selepas mengeluarkan Atto 3 yang popular di Malaysia, BYD akhirnya akan mengeluarkan EV seterusnya, BYD Dolphin ke pasaran tempatan kami. Ini berdasarkan teaser baharu yang diterbitkan di laman Facebook dan Instagram BYD Cars Malaysia hari ini.

Walaupun penggoda itu tidak menyebut secara jelas nama model baharu itu, ia dipenuhi dengan beberapa petunjuk. Untuk satu, video itu berkisar tentang lautan dan ombak yang sepatutnya menjadi rujukan kepada BYD Ocean Series.

Selain itu, anda juga boleh mendengar bunyi ikan lumba-lumba dalam klip tersebut. Petua ini menunjuk kepada satu model yang sangat khusus: hatchback elektrik BYD Dolphin.

Ia adalah masa yang lama datang

BYD Dolphin dengan persediaan pemanduan kiri pada pelancaran BYD Atto 3 Malaysia.

Kami sudah sedia maklum mengenai rancangan BYD untuk melancarkan Dolphin di Malaysia untuk tempoh yang agak lama. Lagipun, hatchback elektrik sepenuhnya membuat penampilan mengejut pada pelancaran BYD Atto 3 Malaysia Disember lalu walaupun hanya untuk beberapa minit.

Tambahan pula, Dolphin baru sahaja memasuki Thailand dan Singapura awal bulan ini. Dengan itu, Malaysia berkemungkinan besar akan menjadi persinggahan seterusnya untuk pasaran pelancarannya.

Spesifikasi pantas BYD Dolphin

Jika dibandingkan dengan Atto 3 yang juga dikenali sebagai Yuan Plus di China, Dolphin adalah model yang jauh lebih kompak walaupun kedua-dua model itu berasaskan seni bina BYD e-Platform 3.0. Pada masa ini, tidak jelas berapa banyak varian Dolphin BYD akan dikeluarkan di Malaysia tetapi di Thailand, EV boleh diperolehi dalam bentuk Julat Piawai atau edisi Julat Lanjutan sama seperti Atto 3 di pasaran kami.

Dalam bentuk Julat Piawainya, EV dilengkapi dengan motor elektrik tunggal yang menghasilkan 70kW (95hp) dan 180Nm tork. Berdasarkan risalah Thai, asas Dolphin boleh memecut dari 0 hingga 100km/j dalam masa 12.3 saat.

Mengenai bateri, Dolphin Standard Range mempunyai pek 44.9kWh BYD Blade Battery yang membolehkannya mempunyai jarak WLTP sejauh 340km. EV dilengkapi dengan pengecas AC 7kW onboard dan ia juga boleh menyokong pengecasan pantas DC sehingga 60kW.

Sebaliknya, Dolphin Extended Range menawarkan motor elektrik yang lebih berkuasa dengan output 150kW (204hp) dan 310Nm tork. Sememangnya, ini membolehkan varian itu mempunyai pecutan lebih pantas dan mampu memecut dari 0 hingga 100km/j dalam masa 7 saat.

Selain itu, model Julat Lanjutan juga didatangkan dengan pek bateri 60.48kWh yang lebih besar dan julat WLTP sejauh 427km. BYD telah mengekalkan pengecas AC 7kW onboard untuk varian ini juga walaupun tenaga maksimum yang boleh diperoleh daripada pengecas pantas DC adalah lebih tinggi sedikit pada 80kW.

Model Julat Lanjutan juga mendapat kelebihan tambahan kerana mempunyai penggantungan berbilang pautan, berbanding dengan tetapan rasuk kilasan pada model julat Standard.

Jangan harap BYD Dolphin itu berharga bawah RM100,000

Di Thailand, Julat Standard Dolphin mempunyai harga permulaan (~RM93,064) manakala Julat Lanjutan boleh didapati pada harga THB859,999 (~RM114,334). Walaupun titik harga itu, kami menganggarkan bahawa harga permulaan untuk EV di Malaysia masih akan melebihi RM100,000.

Memandangkan Dolphin akan diimport dari China, EV tidak boleh dijual pada harga di bawah RM100,00. Ini berikutan peraturan AP Francais semasa oleh Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri yang menetapkan EV baharu yang diimport ke negara kita mesti mempunyai tanda harga OTR sekurang-kurangnya RM100,000.

Walaupun begitu, harganya sepatutnya lebih rendah daripada Atto 3 kerana Dolphin adalah model yang lebih kecil. Sebagai rujukan, Julat Piawai Atto 3 bermula pada RM149,800 manakala Julat Lanjutan berharga RM167,800.

Dengan itu, kami menganggarkan harga untuk Dolphin Standard Range di Malaysia adalah antara RM110,000 hingga RM120,000. Bagi Julat Lanjutan, kosnya akan lebih tinggi sedikit daripada RM125,000 kepada RM135,000.

Untuk menarik pelanggan dan menambah sedikit lagi nilai untuk menebus harga EV, ada kemungkinan BYD boleh memberikan beberapa hadiah percuma semasa pelancaran. Malah, syarikat itu memberikan pengecas mudah alih percuma, kabel sambungan kenderaan ke muatan (V2L) dan kredit bernilai RM1,000 untuk pengecas EV Go-to-U semasa pelancaran BYD Atto 3.

BYD mungkin mempertimbangkan untuk pergi ke laluan Neta yang menyediakan rebat tunai RM10,000 kepada 100 pelanggan pertama Neta V. Sudah tentu, jangan terlalu jauh ke hadapan dan nantikan lebih lanjut kerana kami akan memaklumkan anda maklumat terkini sebaik sahaja kami menerima lebih banyak lagi. maklumat mengenai kedatangan BYD Dolphin di Malaysia. – SoyaCincau

Tags

Related Post

Leave a Comment