Bukti manusia membentuk semula dunia? Ayam

Donna

PARIS, 11 Julai — Apabila makhluk asing atau keturunan jauh kita menyaring lapisan sedimen 500,000 tahun dari sekarang untuk menyahkod masa silam Bumi, mereka akan menemui bukti luar biasa tentang perubahan mendadak yang mengubah kehidupan setengah juta tahun sebelumnya: Tulang ayam.

Itulah kesimpulan saintis yang penemuannya ditawarkan sebagai bukti bahawa pengembangan pesat selera dan aktiviti manusia mengubah sistem semula jadi secara radikal sehingga membawa Bumi ke zaman geologi baharu yang dipanggil Anthropocene, atau “era manusia”.

Akan ada petunjuk lain dalam lumpur dan batuan pecahnya skala planet sekitar pertengahan abad ke-20: peningkatan mendadak CO2, metana dan gas rumah hijau lain; detritus radioaktif daripada ujian bom nuklear; mikroplastik di mana-mana; dan penyebaran spesies invasif.

Tetapi tulang ayam boleh menjadi antara penemuan yang paling mendedahkan, dan menceritakan kisah dalam lebih daripada satu cara.

Sebagai permulaan, mereka adalah ciptaan manusia.

“Ayam daging moden tidak dapat dikenali berbanding dengan nenek moyangnya atau rakan liarnya,” kata Carys Bennett, ahli geologi dan pengarang utama kajian 2017 dalam Royal Society Open Science yang meletakkan bukti untuk haiwan itu sebagai “spesies penanda” Anthropocene .

“Saiz badan, bentuk rangka, kimia tulang dan genetik semuanya berbeza.”

Kewujudan mereka, dengan kata lain, adalah bukti keupayaan manusia untuk menggodam alam semula jadi dan campur tangan dalam proses semula jadi.

‘Isyarat jelas’

Asal-usul ayam pedaging moden adalah di hutan Asia Tenggara, di mana moyangnya, ayam hutan merah (Gallus gallus), mula dijinakkan kira-kira 8,000 tahun dahulu.

Spesies ini telah lama dihargai kerana daging dan telurnya, tetapi pembiakan kejuruteraannya menjadi makhluk busuk dan berumur pendek yang ditemui di pasar raya di seluruh dunia bermula hanya selepas Perang Dunia II.

“Ia biasanya mengambil masa berjuta-juta tahun untuk evolusi berlaku, tetapi di sini ia hanya mengambil masa beberapa dekad untuk menghasilkan bentuk haiwan baharu,” Jan Zalasiewicz, seorang profesor emeritus paleobiologi di Universiti Leicester, memberitahu AFP.

Tahun lepas, Kumpulan Kerja Anthropocene rasmi yang dipengerusikannya selama lebih sedekad menentukan bahawa Epoch Holocene – yang bermula 11,700 tahun lalu sebagai zaman ais terakhir berakhir – memberi laluan kepada Anthropocene pada pertengahan abad ke-20.

Hari ini, ia akan mengumumkan tempat di Bumi yang paling sesuai dengan peralihan itu.

Satu lagi bukti ialah kewujudan ayam pedaging di mana-mana: Hampir di mana-mana di Bumi terdapat manusia, terdapat juga sisa-sisa sumber protein haiwan kegemaran spesies kita.

Hari ini, terdapat kira-kira 33 bilion burung yang tidak dapat terbang di seluruh dunia pada bila-bila masa, menurut Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO) PBB.

Biojisim ayam ternakan adalah lebih daripada tiga kali ganda daripada gabungan semua spesies burung liar.

Sekurang-kurangnya 25 juta dimusnahkan setiap hari, sama ada untuk tikka ayam di Punjab, yakitori di Jepun, poulet yassa di Senegal atau nugget McDonald’s di mana-mana.

Dan sementara banyak masyarakat menjauhi makan daging lembu atau babi, berapa banyak budaya di dunia yang tidak mempunyai menu ayam?

“Ayam adalah simbol bagaimana biosfera kita telah berubah dan kini dikuasai oleh penggunaan manusia dan penggunaan sumber,” kata Bennett, bekas penyelidik di University Of Leicester dan kini pegawai di People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) di Britain.

“Sebilangan besar tulang ayam tersendiri yang dibuang di seluruh dunia akan meninggalkan isyarat yang jelas dalam rekod geologi masa depan,” katanya. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment