Bublik berjaya melepasi Rublev untuk memenangi kejuaraan rumput pertama di Halle

Donna

HALLE (Jerman), 25 Jun — Alexander Bublik dari Kazakhstan menewaskan pilihan ketiga Andrey Rublev 6-3 3-6 6-3 hasil dua kali berehat untuk memenangi gelaran Terbuka Halle pada hari Ahad, yang pertama di atas rumput hanya lebih seminggu sebelum permulaan Wimbledon.

Ia juga merupakan gelaran jelajah kedua pemain berusia 26 tahun itu selepas kemenangannya di Montpellier pada 2022.

Bublik, yang menduduki tempat ke-48 dunia, merembat keluar dari blok dan menyambar rehat pada permainan servis pertama Rublev untuk naik 2-0.

Dengan servisnya yang rancak terbukti tidak dapat ditembusi oleh lawannya, Bublik dengan pantas membolot set pertama.

Rublev, bermain di final Halle keduanya dalam tiga tahun dan ingin menambah kejuaraan Monte-Carlo musim ini, membalas dendam apabila dia berjaya menukar mata rehat ketiganya dalam perlawanan itu dengan 3-2.

Dia memegang servis ke tahap tetapi Bublik bangkit dan berehat hasil pukulan kilas yang hebat pada permulaan set ketiga.

Pemain Kazakhstan itu, yang tidak asing dengan rumput dengan dua perlawanan akhir di Newport, melakukan berpuluh-puluh kesalahan berganda sepanjang perlawanan tetapi menamatkannya dengan bergaya, melepaskan servis ace kedua pada mata perlawanan pertamanya untuk meraih gelaran jelajah keduanya. — Reuters

Related Post

Leave a Comment