‘Buah pinggang Kolkata’: Tanah lembap India terancam

Donna

KOLKATA, 20 Julai — Tanah lembap di luar Kolkata India sejak beberapa generasi telah menyediakan bertan-tan makanan setiap hari dan beribu-ribu pekerjaan sambil mereka menapis kumbahan melalui kolam ikan — tetapi pembandaran pesat mengancam ekosistem.

Pemuliharaan memberi amaran bahawa pencemaran dan rampasan tanah dengan tangan yang kuat meletakkan talian hayat untuk 14 juta penduduk megacity berisiko.

“Kami memusnahkan alam sekitar,” kata Tapan Kumar Mondal, yang telah menghabiskan hidupnya menternak ikan dalam sistem terusan dan kolam yang cerdik merentasi kira-kira 125 kilometer persegi (48 batu persegi).

“Penduduk… telah meningkat, terdapat tekanan ke atas alam semula jadi, mereka merosakkannya,” tambah Mondal yang berusia 71 tahun.

Disenaraikan sebagai tanah lembap yang mempunyai kepentingan global di bawah konvensyen Ramsar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, perairan itu menawarkan kawalan iklim semula jadi dengan menyejukkan suhu terik — dan bertindak sebagai pertahanan banjir yang berharga untuk Kolkata yang rendah.

Tetapi Dhruba Das Gupta, dari kumpulan alam sekitar SCOPE, berkata pembangunan bangunan rabun menceroboh kawasan tanah lembap.

“Tanah lembap semakin mengecut,” kata penyelidik itu, yang cuba membiayai kajian tentang apa yang tinggal di perairan itu.

‘Bandar bersubsidi ekologi’

Setiap hari, 910 juta liter kumbahan yang kaya dengan nutrien mengalir ke tanah lembap, memberi makan kepada rangkaian kira-kira 250 kolam yang dilitupi hyacinth.

“Cahaya matahari dan kumbahan mencipta ledakan plankton yang besar,” kata K. Balamurugan, ketua pegawai alam sekitar untuk negeri Bengal Barat, menjelaskan bahawa mikroorganisma dalam kolam ikan cetek memakan ikan mas dan tilapia yang berkembang pesat.

Setelah ikan kenyang, larian air mengairi sawah di sekeliling sawah dan sisa organik menyuburkan ladang sayuran.

“Kumbahan bandar ini dirawat secara semula jadi oleh tanah lembap,” kata Balamurugan, memberi mereka nama panggilan “buah pinggang Kolkata”.

Sistem yang dibangunkan oleh komuniti itu dicipta oleh “pakar terulung dunia dalam penggunaan dan pemuliharaan air sisa yang bijak”, menurut penyenaraian Ramsar PBBnya, yang juga memberi amaran ia berada di bawah “tekanan pencerobohan yang sengit akibat pengembangan bandar”.

Mendiang pakar ekologi Dhrubajyoti Ghosh, yang memainkan peranan penting dalam penyerahan Ramsar 2002, menggelar Kolkata sebagai “bandar bersubsidi secara ekologi”.

Sistem tanah lembap memproses kira-kira 60 peratus daripada kumbahan Kolkata secara percuma, menjimatkan bandar lebih AS$64 juta setahun, menurut kajian Universiti Calcutta 2017.

Ladang di tanah lembap menyediakan kira-kira 150 tan sayur setiap hari, 10,500 tan ikan setiap tahun dan menggaji puluhan ribu orang, anggaran penyenaraian Ramsar.

Bagi Kolkata, di delta yang luas di mana Sungai Ganges bertemu dengan Lautan Hindi, tanah lembap juga menyediakan pertahanan banjir untuk bandar yang menghadapi kenaikan paras laut akibat perubahan iklim.

“Bandar ini tidak pernah menghadapi sebarang isu banjir,” tambah Balamurugan. “Tanah lembap ini bertindak sebagai span semula jadi, mengambil lebihan air hujan.”

Das Gupta berkata kawasan panas biodiversiti juga “memainkan peranan yang sangat penting dalam menstabilkan iklim”, memanggil tanah lembap sebagai “talian hayat Kolkata”.

“Tanah lembap perlu kekal, kerana penyejukan yang mereka capai dengan kehadiran mereka,” katanya.

‘Tanah sedang diragut’

Tetapi penyenaraian Ramsar menyatakan bahawa efluen perindustrian mencemarkan sistem semula jadi, mengancam pengeluaran makanan.

Penternak ikan Sujit Mondal, 41, berkata berbanding tahun lalu “pengeluaran berkurangan” kerana “air keruh”.

Kira-kira 95 peratus daripada tanah lembap berada di tangan persendirian.

Ketika harga tanah melonjak, pegawai alam sekitar berkata mereka telah merayu kepada orang ramai supaya tidak mengisi kolam ikan untuk mewujudkan ruang bangunan baharu.

“Kami meminta mereka untuk tidak menukar tanah lembap, tidak menukar tanah lembap ini kepada bangunan, tidak mengisinya,” kata Balamurugan.

Tetapi penduduk berkata majlis kampung disogok oleh pemaju yang kemaruk tanah.

“Mereka sering dituduh penduduk memberi kebenaran tidak rasmi sebagai balasan wang kepada pemaju hartanah untuk membina, sedangkan mereka melihat ke arah lain,” kata Das Gupta.

“Ini membawa kepada kehilangan besar ruang produktif, dan memusnahkan perkhidmatan ekosistem yang ditawarkan oleh tanah lembap ini,” tambahnya.

“Tanah itu dirampas daripada orang ramai,” kata Sujit Mondal, penternak ikan.

Geng malah menjaring kolam pada waktu malam untuk mencuri ikan, menyebabkan petani tidak mempunyai pilihan selain menutup dan menjual.

“Mereka menekan nelayan untuk melepaskan mata pencarian mereka,” kata Das Gupta. “Kemudian mereka menguasai tanah itu.” — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment