Brendan Rodgers kembali untuk kali kedua sebagai bos Celtic

Donna

GLASGOW, 19 Jun — Brendan Rodgers kembali secara dramatik sebagai pengurus Celtic hari ini, empat tahun selepas meninggalkan kelab gergasi Glasgow itu untuk menyertai Leicester.

Rodgers bersetuju dengan kontrak tiga tahun dengan juara Scotland itu, yang sedang mencari bos baharu selepas Ange Postecoglou pergi untuk mengendalikan Tottenham.

Bekas bos Liverpool, Rodgers telah tidak bekerja sejak dipecat pada April oleh Leicester, yang kemudiannya tersingkir dari Liga Perdana.

“Saya sangat gembira untuk kembali ke Celtic dan saya sangat teruja dengan peluang hebat ini. Apabila saya diberi keistimewaan untuk diminta menyertai kelab semula, ia adalah keputusan yang sangat mudah untuk saya dan keluarga saya,” kata Rodgers.

“Ange telah melakukan beberapa kerja cemerlang sepanjang dua tahun lepas dan saya akan melakukan semua yang saya mampu untuk mengekalkan momentum Celtic ketika kami menghadapi semua cabaran domestik dan Eropah kami.”

Cara keluar Rodgers pada Februari 2019 menimbulkan kemarahan bahagian sokongan Celtic.

Sepanduk dalam perlawanan pertama selepas pemergiannya berbunyi: “Anda menukar keabadian dengan biasa-biasa saja. Tidak pernah Celt, sentiasa penipuan.”

Walau bagaimanapun, masa telah menjadi penyembuh, sekurang-kurangnya untuk lembaga Celtic kerana mereka telah beralih kepada warga Ireland Utara untuk mengekalkan penguasaan domestik Hoops.

“Kami telah menikmati masa yang hebat di Celtic sebelum ini dan ini akan menjadi matlamat saya sekali lagi, untuk menyampaikan bola sepak yang baik, memastikan kami mempunyai pasukan yang kami semua suka menonton dan akhirnya membawa lebih banyak kejayaan kepada peminat kami,” kata Rodgers.

“Kelab ini berada dalam keadaan hebat di semua peringkat dan saya ingin mengucapkan terima kasih kepada lembaga pengarah kerana memberi kepercayaan kepada saya untuk membawa pasukan ke hadapan.”

Pemenang yang terbukti

Pengerusi Celtic Peter Lawwell menambah: “Kami mahukan pemenang yang terbukti dan itulah Brendan. Melalui proses mengenal pasti pengurus baharu, jelas bahawa Brendan adalah pilihan terbaik.

“Dia pernah melakukan hantaran sebelum ini untuk Celtic dan kami pasti melalui banyak kualitinya, dia akan melakukannya sekali lagi.”

Celtic telah memenangi 11 daripada 12 gelaran Liga Perdana Scotland terakhir dan lima treble domestik dalam tujuh musim.

Rodgers lebih daripada memainkan peranannya dalam kejayaan itu, memenangi kesemua tujuh trofi yang ada selama dua setengah tahun di Parkhead dan meninggalkan Celtic dengan kelebihan lapan mata di puncak Liga Perdana Scotland.

Pemain berusia 50 tahun itu menikmati kejayaan bersama Foxes juga, membawa Leicester ke tempat kelima berturut-turut dalam Liga Perdana pada 2019/20 dan 2020/21 dan memenangi Piala FA pertama kelab itu dua tahun lalu .

Bagaimanapun, semuanya menjadi serba salah untuk Leicester musim ini.

Rodgers dipecat dengan baki 10 perlawanan Liga Perdana selepas jatuh ke zon penyingkiran.

Tetapi selepas hanya menang dua kali di bawah bos sementara Dean Smith, Leicester turun hanya tujuh tahun selepas memenangi Liga Perdana.

Ketika bekas majikannya bersiap sedia untuk Kejohanan, Rodgers akan kembali ke Liga Juara-Juara musim depan dengan Celtic dijamin tempat di peringkat kumpulan.

Rodgers adalah satu-satunya pengurus Celtic yang memenangi perlawanan Liga Juara-Juara selepas peringkat kelayakan dalam tempoh 10 tahun yang lalu dan memberi impak yang ditunggu-tunggu di Eropah adalah salah satu cabaran utamanya. — AFP

Related Post

Leave a Comment