Brazil mengubah masa kerja untuk Piala Dunia wanita

Donna

RIO DE JANEIRO, 19 Julai — Brazil berkata semalam ia akan menukar jadual kerja penjawat awam supaya mereka dapat menyaksikan pasukan kebangsaan bermain dalam Piala Dunia wanita — konsesi sehingga kini dikhaskan untuk kejohanan bola sepak peringkat teratas lelaki.

Pekerja boleh memulakan hari kerja mereka kemudian untuk mengambil bahagian dalam kejohanan bermula Khamis di Australia dan New Zealand.

“Ia adalah satu ukuran ekuiti untuk memberi penjawat awam yang ingin menonton perlawanan hak yang sama seperti semasa Piala Dunia lelaki,” kata menteri pengurusan dan inovasi, Esther Dweck, dalam satu kenyataan.

Ketika kejohanan berlangsung di seberang dunia, pasukan Brazil akan memulakan permainan mereka sama ada pada pukul 7.00 pagi atau 8.00 pagi waktu Brazil.

Kenyataan kementerian itu berkata pada hari-hari apabila pasukan itu melihat tindakan, penjawat awam boleh melaporkan diri untuk bekerja sehingga dua jam selepas tamat permainan.

Perlawanan pertama Brazil dalam kejohanan itu adalah Isnin menentang Panama di Brisbane.

Kementerian itu berkata pekerja yang mula bekerja lewat daripada biasa kerana permainan perlu mengisi waktu tersebut pada akhir tahun.

Kerana jangkaan ketiadaan begitu ramai pekerja pagi Isnin, bank pusat Brazil telah menangguhkan satu hari pengeluaran angka pengeluaran ekonomi dan inflasi.

Dalam kedua-dua sektor awam dan swasta, waktu kerja orang ramai berubah semasa Piala Dunia lelaki apabila negara terhenti untuk menyaksikan pasukan lelaki negara yang dikasihi, dipanggil Seleçao dalam bahasa Portugis, yang telah memenangi trofi itu sebanyak lima kali.

Tetapi ini adalah kali pertama kerajaan pusat melakukan perubahan sedemikian kepada penjawat awamnya untuk menonton Piala Dunia wanita.

Sesetengah syarikat telah memutuskan untuk melakukan perkara yang sama, seperti rangkaian farmasi Pague Menos dan barangan bakar industri Bimbo. — AFP

Related Post

Leave a Comment