Bradley menantikan kejayaan Kejohanan Pengembara yang penuh emosi

Donna

NEW YORK, 26 Jun — Keegan Bradley terselamat dari siri bogey lewat untuk meraih kemenangan penuh emosi semalam di Kejuaraan Pelancong, acara Jelajah PGA di Connecticut yang dianggap warga New England itu kejohanan rumahnya.

Bradley mendahului enam pukulan selepas birdie berturut-turut pada pukulan ke-11 dan ke-12 malah tiga bogey dalam ruang empat lubang — bermula dengan pukulan tee ke dalam air pada pukul 13 — tidak dapat menghalangnya daripada menjulang trofi.

Dua bawah par 68 beliau cukup baik untuk rekod kejohanan 23 bawah par 257 di TPC River Highlands, di mana beliau mengatasi rekod kejohanan sebelumnya iaitu 258 dan menewaskan Zac Blair dan Brian Harman dengan tiga pukulan.

“Ini adalah untuk semua kanak-kanak yang dibesarkan di New England, perlu duduk melalui musim sejuk dan menonton orang lain bermain golf,” kata Bradley, yang menghadiri kejohanan di Cromwell, Connecticut, sebagai seorang kanak-kanak. “Saya amat berbangga memenangi kejohanan ini.”

Terdapat sedikit drama terakhir pada 18hb, di mana pendekatan Bradley diselesaikan di bawah kerusi kanvas lipat penonton.

Tetapi pada masa itu cabaran pesaingnya telah pudar dan Bradley yang berseri-seri berarak ke hijau dengan lengannya diangkat sebagai tabik hormat kepada peminat yang bersorak.

Ketika markah rendah terus meningkat, Blair — bermain dalam pengecualian perubatan utama selepas terlepas dua musim akibat kecederaan bahu — meraih bahagian kedua dengan lapan bawah par 62. Harman membuat kad kedua berturut-turut 64.

Pemain nombor empat dunia Patrick Cantlay memberikan tekanan lewat ketika Bradley mula bergelut, menggabungkan tiga pengantin berturut-turut pada 13, 14 dan 15 untuk mencapai 21 bawah, tetapi dia bogeyed 16 dan 18 untuk menandatangani 67 yang menyebabkan dia terikat di tempat keempat pada 261.

Dia disertai oleh pemain nombor satu dunia, Scottie Scheffler, yang mendapat kad 65, dan Chez Reavie, yang ketinggalan satu ketika memasuki pusingan akhir tetapi berpuas hati dengan 71 kad satu lawan.

Rory McIlroy, yang bangkit daripada kekalahan satu pukulan kepada Wyndham Clark dalam Terbuka AS, menjaringkan 64 dan terikat dengan Denny McCarthy pada 262.

Selepas tiga birdie dalam enam lubang pertamanya, Bradley kelihatan seperti sudah bersedia untuk memecahkan rekod 72 lubang Jelajah PGA iaitu 253 yang dibuat oleh Justin Thomas di Terbuka Sony pada 2017.

Dia meletakkan pukulan teenya pada par-tiga ke-11 dalam jarak tiga kaki untuk birdie dan bergolek dalam birdie sembilan kaki pada ke-12 untuk mencapai 26-bawah.

Ia adalah kesinambungan daripada prestasi yang ditunjukkannya sepanjang minggu, selepas bekerja dengan jurulatihnya ekoran kegagalan pemotongan pada Terbuka AS.

“Sesuatu diklik pada hari Isnin, Selasa, Rabu,” kata Bradley. “Saya bermain hebat sehingga lima, enam lubang terakhir dan bernasib baik saya mempunyai pendahuluan yang cukup besar untuk ke rumah.”

Bradley merangkul gelaran Jelajah PGA keenamnya, senarai yang termasuk kejayaan besar di Kejohanan PGA 2011.

McIlroy menyifatkan persembahan Bradley sebagai “luar biasa” memandangkan tekanan bermain di kejohanan di tempat sendiri.

“Saya tahu bagaimana tekanan itu apabila saya kembali ke Ireland dan bermain Terbuka Ireland,” kata McIlroy. “Jadi untuk dia melakukan apa yang dia lakukan adalah sangat mengagumkan.” — AFP

Related Post

Leave a Comment