Bournemouth mengumumkan pemecatan mengejut bos Gary O’Neil

Donna

LONDON, 19 Jun — Bournemouth telah memecat Gary O’Neil sebagai pengurus walaupun dia mengekalkan kelab itu dalam Liga Perdana musim lalu.

O’Neil menggantikan Scott Parker pada penghujung Ogos dan membawa pasukan itu ke tempat ke-15 dalam liga utama Inggeris.

Pemilik Bournemouth, Bill Foley berkata dalam satu kenyataan: “Pencapaian Gary musim lalu adalah pencapaian yang saya akan sentiasa bersyukur.

“Ini adalah keputusan yang sukar, tetapi ia telah dibuat dengan pertimbangan yang besar untuk meletakkan kedudukan terbaik kami menjelang musim akan datang.”

Kenyataan itu berkata pelantikan ketua jurulatih baharu akan diumumkan dalam masa terdekat.

O’Neil pada mulanya menggantikan Parker secara interim berikutan kekalahan 9-0 di Liverpool sebelum dilantik secara tetap pada November.

Pemain berusia 40 tahun itu meraih 36 mata daripada 34 perlawanan liga utamanya sebagai bertanggungjawab.

“Kami juga telah mengenal pasti beberapa sasaran penting dalam pasaran perpindahan musim panas ini dan percaya perubahan arah ini akan memberikan kami platform terbaik untuk membina,” kata Foley.

“Gary akan meneruskan kerjaya yang panjang sebagai ketua jurulatih atau pengurus, tetapi kami merasakan bahawa, pada masa ini, perubahan adalah demi kepentingan terbaik kelab bola sepak ini.” — AFP

Related Post

Leave a Comment