Bournemouth melantik Iraola sebagai pengurus selepas memecat O’Neil

Donna

LONDON, 19 Jun — Bournemouth telah melantik pemain Sepanyol Andoni Iraola sebagai ketua jurulatih dengan kontrak dua tahun, beberapa jam selepas memecat Gary O’Neil, kata kelab Liga Perdana itu dalam satu kenyataan hari ini.

O’Neil membantu Bournemouth memastikan kelangsungan hidup di liga utama musim lalu, mengemudi mereka ke tempat ke-15 liga selepas mengambil alih daripada Scott Parker, tetapi prestasi mereka merosot menjelang akhir kempen.

Iraola menyertai Bournemouth selepas membimbing Rayo Vallecano ke tempat ke-11 dalam La Liga musim lalu, berikutan kejayaan selama tiga tahun di kelab Sepanyol itu.

Kami sangat teruja untuk mengalu-alukan Andoni ke kelab itu,” kata pemilik Bournemouth, Bill Foley.

“Dengan kontraknya di Sepanyol akan berakhir pada musim panas ini, kami mahu bertindak pantas.

“Kami telah mengenal pasti beberapa sasaran dalam pasaran perpindahan, yang bersama-sama dengan penambahan Januari kami akan menambah skuad permainan kami yang kuat untuk memberi Andoni peluang terbaik untuk menyatukan status Liga Perdana kami dan terus maju.”

Ahli perniagaan Amerika Foley, yang mengambil alih Bournemouth pada Disember, berkata dalam satu kenyataan sebelum ini bahawa pertukaran pengurus akan membantu kelab itu melaksanakan strategi mereka dengan lebih baik dalam beberapa bulan akan datang.

“Pencapaian Gary musim lalu adalah satu yang saya akan sentiasa bersyukur. Ini adalah keputusan yang sukar, tetapi ia telah dibuat dengan pertimbangan yang besar untuk meletakkan kedudukan terbaik kami menjelang musim akan datang,” katanya.

“Sebagai sebuah kelab, kami telah menyediakan rancangan untuk kejayaan jangka panjang dengan penambahbaikan dibuat kepada infrastruktur, terutamanya pembangunan kemudahan latihan terkini yang terkini dan perbincangan berterusan mengenai peningkatan stadium kami.

“Kami… percaya perubahan arah ini akan memberikan kami platform terbaik untuk dibina.” — Reuters

Related Post

Leave a Comment