Bos pasukan Red Bull, Christian Horner memberitahu Perez: Berhenti memikirkan gelaran dan memandu

Donna

MONTREAL, 18 Jun — Bos pasukan Red Bull, Christian Horner memberitahu Sergio Perez hari ini supaya melupakan perjuangan untuk kejuaraan Formula Satu dan fokus pada pemanduannya.

Pelumba Mexico itu berada di tangga kedua tetapi ketinggalan 53 mata di belakang rakan sepasukan dan juara dunia berganda Max Verstappen selepas tujuh daripada 22 perlumbaan.

“Dia perlu berhenti memikirkan kejuaraan dan hanya memandu,” kata Horner kepada televisyen Sky Sports selepas Perez berada di tempat ke-17 dalam latihan akhir basah untuk Grand Prix Kanada di Litar Gilles Villeneuve, Montreal.

Verstappen terus menduduki petak pertama manakala Perez layak ke-12 — terlepas 10 teratas dalam petak untuk perlumbaan ketiga berturut-turut.

Walaupun Red Bull dominan dan telah memenangi setiap perlumbaan musim ini dengan Verstappen menang dalam lima, Perez telah gagal naik podium dalam dua terakhirnya — tiada mata di Monaco dan keempat di Sepanyol.

Di Miami pada bulan Mei dia mencabar Verstappen untuk mendahului kejuaraan dengan kedua-duanya dengan dua kemenangan setiap satu.

“Dia mempunyai permulaan yang baik untuk musim ini, dia mengalami beberapa perlumbaan yang lebih sukar dan saya fikir dia hanya perlu mencari mojo itu semula,” kata Horner.

“Kami tahu apa yang dia mampu, kami telah melihatnya pada awal tahun ini.

“Jika dia hanya melepaskan bahunya sedikit, ia akan datang kepadanya dengan lebih semula jadi.”

Horner mengiktiraf selepas Grand Prix Sepanyol bahawa Verstappen, masih berusia 25 tahun tetapi mengejar kemenangan ke-41 dalam kerjaya hujung minggu ini yang akan mengangkatnya bersama mendiang Ayrton Senna dalam senarai sepanjang zaman, adalah rakan sepasukan yang sukar.

“Saya fikir sekarang terdapat pemisahan dalam mata, yang sebenarnya boleh mengurangkan tekanan daripada dia (Perez) dan jangkaan yang dia letakkan pada dirinya sendiri,” kata warga Britain itu.

Perez memberitahu pemberita di Montreal pada Khamis bahawa tekanan kekal dan dia mengurangkan angka yang lemah selepas persembahan hari ini.

“Sudah tentu tidak berasa hebat,” katanya. “Tidak melalui saat yang hebat. Tetapi kami telah kembali sebelum ini dan esok ia adalah peluang baharu untuk berharap kembali ke mata yang sangat kuat.” — Reuters

Related Post

Leave a Comment