‘Bom masa’?: Berlumba untuk mengenal pasti kesan kesihatan mikroplastik

Donna

PARIS, 25 Jun — Cebisan kecil plastik telah ditemui bersepah di seluruh badan manusia, terperangkap di dalam paru-paru kita dan bertali melalui darah kita, tetapi kesan kesihatan jangka panjang pendedahan ini masih tidak jelas.

Setiap hari manusia menelan, menyedut atau sebaliknya bersentuhan dengan mikroplastik, pencemaran plastik dengan diameter kurang daripada lima milimeter (0.2 inci) yang kebanyakannya tidak dapat dilihat dengan mata kasar.

Mikroplastik telah ditemui kebanyakannya di mana-mana di Bumi, dari lautan terdalam hingga gunung tertinggi, serta di udara, air, tanah dan rantai makanan.

Tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini saintis telah menemui mikroplastik bukan sahaja di seluruh alam tetapi juga di seluruh badan manusia, mengesannya dalam paru-paru, hati – walaupun dalam plasenta.

Tahun lepas kajian Belanda menjadi yang pertama mengenal pasti mikroplastik dalam darah manusia.

Walaupun saintis telah menggesa berhati-hati kerana saiz sampel kajian yang kecil, kehadiran mikroplastik boleh mencadangkan ia diangkut melalui aliran darah ke dalam organ.

Tetapi buat masa ini, data masih tidak lengkap mengenai kesan kesihatan mikroplastik, koktel kompleks polimer dan bahan kimia yang boleh menyeludup masuk bahan cemar lain dalam apa yang dipanggil kesan “Kuda Trojan”.

‘Licik’

Xavier Coumoul, ahli toksikologi di institut penyelidikan perubatan Perancis INSERM, memberitahu AFP bahawa terdapat “lebih banyak penyelidikan” di kawasan itu sejak sedekad yang lalu.

Tetapi dia berkata bahawa penyelidikan telah terlambat untuk dimulakan kerana – sama dengan pemanasan global – “perubahan berbahaya” merayap dengan begitu perlahan.

“Kami tidak tahu sama ada tahap pendedahan kami akan membawa kepada penyakit kronik atau akut dalam jangka panjang – tetapi kami boleh bertanya soalan itu secara sah,” katanya.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa mikroplastik mempunyai pelbagai kesan buruk terhadap kesihatan haiwan, termasuk peningkatan keradangan, tekanan oksidatif dan kerosakan pada sel.

“Kedua-dua dalam tisu paru-paru manusia dan tikus, kami telah melihat kesan menghalang perkembangan selepas meletakkan gentian plastik di dalam organoid, paru-paru mini yang ditanam” daripada sel stem, kata Barbro Melgert, seorang pakar imunologi pernafasan di Universiti Groningen di Belanda.

“Kesan ini nampaknya bukan disebabkan oleh plastik itu sendiri, tetapi oleh sesuatu yang bocor daripada (zarah plastik), beberapa bahan kimia ditambah,” katanya.

“Tetapi kami tidak tahu dengan tepat bahan kimia apa yang terlibat,” katanya. “Ia sangat sukar untuk diketahui, terutamanya dengan kuantiti yang rendah.”

Sesungguhnya, peranan bentuk, saiz dan jenis mikroplastik — serta bahan tambahan — masih kurang difahami. Tetapi penyelidik sedang mengusahakannya.

Minggu lepas, kajian dalam jurnal Fizik Bendalir memodelkan bagaimana saiz mikroplastik yang disedut yang berbeza bergegar melalui saluran pernafasan manusia, mendapati bahawa ia cenderung berkumpul di dalam rongga hidung atau di belakang tekak.

Titik tip?

Ia juga tidak jelas berapa banyak mikroplastik individu terdedah kepada.

“Kami tidak tahu berapa banyak mikroplastik yang kami sedut, tidak banyak kajian,” kata Melgert, sambil menambah bahawa penyelidikan dalam tempoh masa yang lebih lama diperlukan.

Dana Hidupan Liar Dunia menjadi tajuk utama pada tahun 2019 dengan menganggarkan bahawa orang ramai menelan sekitar lima gram plastik seminggu, bersamaan dengan kad kredit.

Metodologi dan penemuan kajian yang dipetik oleh WWF telah dipertikaikan, dan penyelidikan lain telah menunjukkan tahap pendedahan individu yang lebih rendah.

Tetapi pakar masih membunyikan penggera.

Coumoul membandingkan mikroplastik dengan racun perosak, berkata “ia kadangkala mengambil masa yang lama untuk mengenal pasti risiko jangka panjang kepada manusia”.

“Mari kita cuba menghalang bom jangka,” kata Melgert.

Dan gelombang pasang plastik yang lebih besar muncul di kaki langit.

Mengikut trend semasa, pengeluaran tahunan plastik bahan api fosil akan meningkat hampir tiga kali ganda menjelang 2060 kepada 1.2 bilion tan.

Melgert memberi amaran bahawa pengeluaran plastik manusia yang semakin meningkat bermakna kita boleh “melepasi had kritikal” untuk pendedahan manusia tidak lama lagi.

Awal bulan ini, terdapat beberapa berita barangan yang jarang berlaku dalam usaha memerangi pencemaran plastik.

Selepas lima hari perbincangan yang melelahkan, 175 negara berkumpul di Paris bersetuju untuk mendedahkan draf pertama perjanjian pencemaran plastik yang dinanti-nantikan menjelang akhir November.

Buat masa ini, pakar mengesyorkan agar orang ramai mengehadkan pendedahan mereka kepada mikroplastik dengan mengudarakan rumah mereka, tidak makan di luar bekas plastik dan mengelakkan tekstil sintetik seperti poliester. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment