Bolehkah remaja kurang kreatif daripada orang tua mereka?

Donna

PARIS, 5 Julai — Zaman remaja merupakan zaman perubahan besar, sama ada fizikal, psikologi mahupun emosi. Tetapi adakah ia juga sinonim dengan kehilangan kreativiti? Jadi mencadangkan penyelidikan saintifik baru-baru ini.

Penyelidik dari Perancis dan AS telah menyiasat kesan umur terhadap kreativiti, untuk menentukan sama ada kualiti ini berkembang mengikut pengalaman dan usia. Untuk melakukan ini, mereka mengumpulkan panel 180 peserta, termasuk 86 remaja berumur 11-18, 52 dewasa muda (19-35) dan 42 orang berumur 50-81. Mereka meminta mereka untuk mengambil bahagian dalam “tugas telur,” satu latihan yang melibatkan idea sebanyak mungkin untuk mengelakkan telur ayam daripada pecah selepas dijatuhkan dari ketinggian 10 meter. Masalah ini, yang sering digunakan dalam kajian kreativiti, membolehkan para saintis menilai 10 aspek pemikiran kreatif yang berbeza.

Pasukan penyelidik mendapati bahawa keupayaan untuk menjana idea yang asli dan disesuaikan dengan kekangan masalah baru berbeza mengikut kumpulan umur. Orang dewasa muda, secara purata, mendapat markah lebih tinggi daripada remaja dalam hampir semua bidang yang berkaitan dengan kreativiti. Secara keseluruhannya, mereka yang berumur 50-81 tahun juga mendapat markah yang lebih tinggi daripada peserta remaja, walaupun fenomena ini kurang ketara berbanding mereka yang berumur 19-35 tahun. Keputusan ini menunjukkan peningkatan dalam keupayaan menyelesaikan masalah dengan usia, seperti yang telah disimpulkan oleh banyak kajian terdahulu mengenai kreativiti.

Untuk lebih memahami trajektori perkembangan kreativiti, para saintis menggunakan mesin pengimejan resonans magnetik berfungsi (fMRI) pada 111 peserta kajian. Kumpulan ini terdiri daripada 23 remaja, 47 dewasa muda dan 41 warga emas. Percubaan kedua ini menyerlahkan fakta bahawa proses kreatif dan rangkaian otak yang menyokongnya berkembang sepanjang hayat.

Remaja kurang kreatif daripada orang dewasa kerana keupayaan mereka untuk membayangkan pelbagai penyelesaian kepada masalah dihalang oleh apa yang disebut oleh kesusasteraan saintifik sebagai fenomena fiksasi. Dalam erti kata lain, mereka mendapati lebih sukar daripada orang tua mereka untuk menjana banyak idea asli, kerana mereka cenderung mengunci diri mereka ke dalam penaakulan yang lebih konvensional. Ini menjadikan mereka kurang inovatif.

Sedangkan ini belajar menyumbang kepada pemahaman yang lebih baik tentang mekanisme kognitif dan saraf kreativiti, ia mempunyai batasan. Saiz panelnya agak kecil, dan para saintis berdasarkan kesimpulan mereka pada satu imbasan otak bagi setiap peserta. Walau bagaimanapun, penyelidikan ini mencabar kebijaksanaan konvensional bahawa orang muda lebih kreatif daripada kumpulan umur lain, dan menunjukkan bahawa menghasilkan idea asal boleh menjadi lebih sukar daripada yang kelihatan. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment