Bolehkah persembahan itu berakhir untuk santapan mewah?

Donna

LONDON, 6 Julai — Adakah ia satu pemberontakan atau revolusi? Di UK, chef terkenal Michel Roux Jr telah menyeru agar istilah “makanan mewah” dihentikan. Ia adalah pendirian yang boleh dipersoalkan apabila kod masakan jenis ini, yang selama ini dianggap pengap dan tidak boleh diakses, semakin kabur, jika tidak dihapuskan.

Di UK, dunia gastronomi sedang bergolak. Dalam akhbar British, chef terkenal Michel Roux Jr telah menyeru untuk menamatkan istilah “makanan mewah.” Ungkapan ini digunakan untuk merujuk gastronomi mewah, dan oleh itu jenis restoran yang diiktiraf dalam eselon tertinggi dunia masakan, dan sering diterajui oleh chef yang memenangi anugerah. “Saya tidak terlalu terpikat dengan nama santapan mewah itu, sejujurnya. Ia menimbulkan imej ruang makan yang tidak berjiwa di mana semua orang bercakap dengan suara yang tersekat-sekat, dan anda sepatutnya melihat makanan dengan penuh hormat, “kata chef Franco-British itu kepada Surat Harian, sebelum menyeru untuk menamatkan penggunaan istilah ini. Chef menambah bahawa “tempat makan mewah bukanlah sesuatu yang menyeronokkan untuk dimakan,” dan bahawa “anda boleh menikmati hidangan mewah lima bintang tanpa semua kemegahan dan kesungguhan” yang sering dikaitkan dengan jenis restoran ini.

Siapa Michel Roux Jr?

Kata-kata ini mungkin tidak disedari, sekiranya mereka tidak dituturkan oleh chef khusus ini. Di UK, Michel Roux Jr ialah chef berbintang Michelin berganda di restoran Le Gavroche di London. Sebuah institusi di ibu negara British, ia adalah restoran pertama di negara ini yang dianugerahkan tiga bintang, pada tahun 1982. Tanda tempat masakan haute Perancis ini dibuka pada tahun 1967 oleh saudara Michel dan Albert Roux. Sejak beberapa dekad yang lalu, restoran ini telah memantapkan dirinya sebagai perintis gastronomi mewah di negara yang pertalian mendiang raja Elizabeth II terhadap budaya Perancis bukanlah rahsia.

Michel Roux Jr, anak lelaki Albert Roux, mengambil alih dapur pada tahun 1993, membawa sentuhan moden pada menu. Di UK, keluarga Roux semakin terkenal dan dihormati kerana telah dihebahkan secara meluas di media, melalui penerbitan buku masakan terkemuka dan banyak penampilan televisyen. Michel Roux Sr. ialah seorang tokoh televisyen utama. Pada 1980-an, adik-beradik Roux kerap muncul di rancangan masakan BBC Di Rumah bersama Roux Brothers. Bagi pihaknya, Michel Roux Jr mengambil bahagian dalam pertandingan memasak MasterChef sebagai ahli juri, dan baru-baru ini muncul dalam rancangan terkenal chef British Gordon Ramsay. Dapur neraka. Kematian Michel Roux Sr. pada tahun 2020 menjadi tajuk utama di UK, begitu juga kematian abangnya Albert setahun kemudian. Kini, Michel Roux Jr semakin berpengaruh kerana dia adalah wakil yang tinggal dalam empayar masakan keluarga Roux.

Muat semula imej

Kenyataan ini tidak penting, kerana ia berlatarbelakangkan di mana, di Perancis, gastronomi mewah nampaknya mengubah lembaran baharu dalam sejarahnya dengan membuang kod yang bagaimanapun telah membantunya menyajikan pengalaman yang tidak dapat dilupakan yang membezakannya daripada yang lain. macam-macam restoran. Pada 2018, chef Sébastien Bras menggunakan Facebook untuk mengumumkan hasratnya untuk mengembalikan tiga bintang Michelinnya. Anak lelaki Michel Bras, yang telah mengambil alih tampuk pimpinan di Le Suquet di Laguiole, telah meminta pemandu Michelin untuk berhenti memaparkannya dalam bible makanannya, kerana tekanan.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kadar telah dipercepatkan dengan pelantikan chef yang tidak dijangka untuk mengetuai restoran mewah. Kejutan terbaru ialah pelantikan Norbert Tarayre di hotel bertaraf lima bintang Prince de Galles di Paris. Yang dahulu Chef Teratas peserta, yang terkenal dengan keterbukaannya, telah membina reputasinya pada persona yang popular, menarik minat semua orang dan menyampaikan masakan yang mudah diakses dan santai. Imej yang telah diukirnya adalah sangat bertentangan dengan reputasi tradisional sebuah pertubuhan bertaraf lima bintang seperti restoran Koleksi Mewah ini. Ketibaan rakan chef Jean Imbert pada penghujung tahun 2021 di dapur Plaza Athénée, menggantikan chef hebat Alain Ducasse, turut menimbulkan kemarahan, ada yang menyifatkan keputusan ini sebagai muslihat pemasaran untuk menarik bintang — termasuk rakan selebriti chef — sebaliknya. daripada penggemar makanan dengan cita rasa untuk santapan mewah.

Kecuali itu, pada hakikatnya, pelantikan baharu ini tidaklah begitu mengejutkan. Mereka adalah sebahagian daripada usaha yang lebih luas oleh istana Paris untuk membuka kepada khalayak yang lebih luas. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, hotel-hotel besar ini, yang boleh menakut-nakutkan dengan pintu pusingan, kemewahan dan kemewahan mereka, telah membuka patisseries, kaunter dan kedai serta perkhidmatan lain, menjadikan tawaran makanan mereka lebih mudah diakses mengikut belanjawan sebilangan besar pengguna. Banyak contoh, daripada kedai di Ritz yang dikendalikan oleh chef pastri François Perret, kepada pop timbul Maxime Frédéric yang manis di Four Seasons Georges V dan Cheval Blanc Paris, kepada minum petang Quentin Lechat di Royal Monceau. Pengalaman kulinari ini lebih mahal daripada perjalanan ke kedai roti tempatan, tetapi ia memerlukan perbelanjaan kewangan yang tidak setanding dengan bajet yang diperlukan untuk menjamu selera di salah sebuah restoran di pertubuhan mewah ini.

Secara lebih luas, gastronomi (Perancis) semakin meninggalkan imej kaku yang telah lama dikaitkan dengannya, dengan menawarkan lebih banyak peluang untuk mencuba keistimewaannya, seperti festival Taste of Paris atau makan tengah hari €49 (RM247) yang disajikan di Hélène Darroze’s restoran dua bintang Michelin (Marsan), dengan kerjasama platform tempahan The Fork. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment