Bolehkah pelindung matahari yang dirumus khas melindungi kulit sambil menggalakkan pertumbuhan karang?

Donna

EILAT, 26 Jun — Walaupun bermanfaat untuk memerangi kesan merosakkan sinaran ultraungu, krim matahari dan minyak penyamak jauh kurang bermanfaat untuk terumbu karang. Ini disebabkan oleh kehadiran sebatian kimia seperti oxybenzone, yang menyumbang kepada proses pelunturan karang, dan penurunan muktamad terumbu. Untuk mengatasinya, saintis di Eilat, di pantai Laut Merah, telah membangunkan pelindung matahari yang dirumus untuk menyuburkan karang yang terancam.

Pelancong menggunakan antara 16,000 dan 25,000 tan pelindung matahari setiap tahun di kawasan tropika, yang berpotensi melepaskan antara 4,000 dan 6,000 tan pelindung matahari ke kawasan terumbu, menurut penemuan kajian yang diterbitkan dalam jurnal saintifik Environmental Health Perspectives. Walaupun mustahil, malah tidak digalakkan sama sekali, untuk berhenti melindungi diri kita daripada kesan berbahaya sinaran ultraungu, banyak jenama kini berusaha untuk menawarkan produk perlindungan matahari dengan formula yang lebih bersih. Ini termasuk menghapuskan sebatian kimia yang paling berbahaya, seperti oxybenzone dan octinoxate, tetapi saintis cuba pergi lebih jauh dengan mencadangkan produk yang sebenarnya boleh membalikkan—sejauh mungkin—mekanisme yang menyumbang kepada pelunturan karang.

Malah, ahli biologi marin dan pakar penjagaan kulit telah bekerjasama untuk membangunkan pelindung matahari yang melindungi daripada kesan merosakkan sinaran ultraungu sambil menggalakkan pertumbuhan terumbu karang yang terancam. Inisiatif ini berlaku di Eilat yang cerah, sebuah bandar tepi laut di selatan Israel yang merupakan rumah kepada rizab bawah air Coral Beach, yang menampilkan kira-kira seratus spesies karang dan beberapa ratus spesies ikan. Ini adalah kawasan yang pihak perbandaran tempatan bekerja keras untuk memelihara daripada kerosakan pelancongan besar-besaran, dan lebih khusus lagi, daripada bahaya yang wujud dalam penggunaan pelindung matahari yang tidak dirumuskan untuk melindungi lautan.

Gabungan mineral surih

Dipanggil Reef Relief, perlindungan matahari jenis baharu ini adalah pelindung matahari mineral berasaskan titanium dioksida bebas zarah nano, dan mengandungi “campuran khas mineral surih yang mematuhi FDA yang digunakan oleh penternak karang untuk memberi makan dan menyokong pertumbuhan yang sihat dalam karang,” pakar di sebalik inisiatif menjelaskan dalam siaran berita. Dengan faktor perlindungan matahari (SPF) 30 hingga 50, pelindung matahari ini juga mempunyai pensijilan baharu: RPF untuk ‘Reef Protection Factor.’ Matlamatnya adalah untuk menggalakkan penubuhan standard seluruh industri baharu untuk membantu pengguna membuat pilihan termaklum.

Giovanni Giallongo, Ahli Biologi Marin di Universiti Ben Gurion di Negev di Eilat, berkata, “Pembangunan pelindung matahari yang bukan sahaja tidak membahayakan karang, tetapi berpotensi untuk memberi makan dan menyuburkan terumbu kita, merupakan langkah penting ke arah melindungi dan memelihara lautan kita. Reef Relief boleh memberi makan kepada kesihatan masyarakat di bawah air dan di darat.” Saintis itu menambah bahawa pensijilan RPF ialah “cara mengenal pasti pelindung matahari yang benar-benar menjaga karang. Tanda RPF sebagai standard industri: ini boleh mengubah permainan.”

Walau bagaimanapun, pelancong tidak akan dapat menggunakan pelindung matahari ini buat masa ini, kerana ia masih menjalani ujian dan percubaan pada peringkat ini. “Kami berterima kasih atas kesabaran anda dan semoga Reef Relief akan tersedia untuk pembelian tidak lama lagi,” baca laman web produk. Sementara itu, anda boleh memilih pelindung matahari yang mengecualikan sebatian kimia yang paling bermasalah untuk melindungi kesihatan kulit anda dan laut. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment