Bolehkah mendengar muzik meningkatkan harga diri kita?

Donna

NEW YORK, 20 Jun — Semua peminat muzik tahu betapa banyak mendengar muzik boleh mempengaruhi mood kita. Tetapi bolehkah muzik juga membantu kita mengatasi idea-idea prasangka tentang kecantikan dan menggalakkan penerimaan diri? Menurut tinjauan baru-baru ini, semuanya bergantung pada artis dan genre muzik yang kita dengar.

Dalam Kesihatan, syarikat permulaan yang mengkhusus dalam gangguan makan, bersedia untuk menyiasat sama ada muzik boleh membantu kita memecahkan negatif badan. Untuk berbuat demikian, ia menganalisis 165,559 lagu yang disertakan dalam 2,544 senarai main di Spotify, yang tajuknya merujuk kepada keyakinan diri dan “positif badan;” atau, sebaliknya, kepada imej badan negatif. Ia juga meninjau lebih 1,000 orang tentang kesan psikologi muzik terhadap harga diri.

Ternyata genre muzik tertentu lebih membantu daripada yang lain dalam mempromosikan cinta diri dan melepaskan diri daripada piawaian badan yang lapuk dan sempit. Satu genre itu ialah rock. Dua pertiga daripada mereka dalam tinjauan yang mengatakan mereka mempunyai imej diri yang baik mendengar muzik rock. Muzik dari tahun 90-an dan pop juga merupakan antara genre yang paling popular dengan pencinta muzik yang menerima kepositifan badan, garis pemikiran yang meraikan jenis badan yang pelbagai. Yang menghairankan, muzik Latin adalah antara genre yang paling kurang didengari oleh responden yang mempunyai imej badan yang positif.

Manakala pengarangnya tinjauan jangan membuat spekulasi tentang sebab yang berpotensi untuk muzik Latin tidak menampilkan lebih tinggi dalam penemuan mereka, ia mungkin ada kaitan dengan representasi yang sangat seksual dan stereotaip yang disampaikan oleh lagu tertentu dalam genre muzik ini. Pada 2021, Marta Lucia Ramirez, Naib Presiden Colombia ketika itu, marah dengan sifat “seksis, perkauman dan misoginis” lirik dan salah satu video penyanyi reggaeton yang berjaya J Balvin.

Tetapi isu ini tidak unik untuk muzik Latin. Banyak genre mengukuhkan karikatur “wanita yang diobjektifkan” atau “lelaki ultra-jantan” dalam lirik lagu atau klip video yang disertakan. Oleh itu, tidaklah menghairankan bahawa 28 peratus daripada mereka yang ditinjau oleh Within Health mengatakan bahawa video muzik telah pun memberi kesan negatif pada imej badan mereka.

Tinjauan itu mendedahkan bahawa beberapa lagu lebih kondusif untuk meningkatkan keyakinan diri daripada yang lain, seperti lagu Demi Lovato. YakinMiley Cyrus’ bunga dan SZA Bunuh Bill. Lagu-lagu ini dipaparkan dalam banyak senarai main yang bertemakan harga diri dan positif badan, begitu juga lagu-lagu hits oleh Lizzo, Doja Cat, Ariana Grande dan Nelly Furtado.

Satu kaveat kecil: banyak lagu yang disertakan dalam senarai main yang tajuknya merujuk kepada isu imej badan mengkritik piawaian kecantikan, dan bukannya mengukuhkannya, yang mungkin memesongkan hasil kajian. Ia juga penting untuk diingat bahawa setiap orang bertindak balas secara berbeza terhadap muzik, dan tindak balas emosi berbeza mengikut personaliti individu. Seseorang yang mempunyai harga diri yang rendah mungkin mendapat keselesaan dalam mesej yang terdapat dalam lagu artis yang menyokong penerimaan semua badan, manakala yang lain mungkin tidak semestinya mendapat faedah yang sama. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment