Bolehkah kerja jauh menjadi brek kerjaya untuk wanita dan pekerja muda?

Donna

NEW YORK, 26 Jun — Selepas mendapat populariti yang meluas, bekerja dari rumah semakin dipersoalkan dalam syarikat. Ramai bos berkempen keras untuk mendapatkan pekerja mereka kembali ke pejabat dengan lebih kerap. Dan kajian membuktikannya betul, menunjukkan faedah bekerja secara bersemuka.

Daripada Elon Musk dan Bob Iger kepada Laxman Narasimhan dan James Dyson, ramai pemimpin perniagaan utama telah mengecam kerja jauh, selepas menggunakannya secara meluas semasa pandemik Covid-19. Sam Altman, pencipta Open AI dan Chat-GPT, mengisytiharkannya sebagai salah satu “kesilapan terbesar” industri teknologi.

Pemulihan ini adalah lebih mengejutkan memandangkan kelebihan kerja jauh yang jelas, daripada kebebasan organisasi dan peningkatan produktiviti kepada tekanan yang dikurangkan dan keseimbangan kerja-kehidupan yang lebih baik. Malah, bekerja dari rumah sering dilihat sebagai penyelesaian ideal untuk pengurusan masa yang lebih baik.

Walau bagaimanapun, ia akan menjadi ilusi untuk berfikir bahawa bekerja dari rumah tidak mempunyai kelemahan. Malah, jenis organisasi ini menyumbang kepada pengindividuan tugas profesional, meletakkan tanggungjawab untuk kegagalan semata-mata di bahu pekerja. Akibatnya, sesetengah pekerja tergoda untuk menunjukkan produktiviti mereka dengan membalas secepat mungkin kepada e-mel yang sedikit atau menghadiri setiap mesyuarat yang mereka dijemput. Tabiat yang memakan masa kerana ia meletihkan dalam jangka masa panjang.

Bolehkah kerja jauh menghalang pengekalan pekerja?

Kerja jauh juga dikatakan menghalang kemajuan kerjaya. Malah, beberapa kajian telah menunjukkan bahawa pekerja yang lebih suka bekerja secara bersemuka menghabiskan lebih banyak masa mengembangkan kerjaya mereka berbanding mereka yang lebih suka bekerja dari jauh, tanpa disedari. Baru-baru ini penyelidikanpenemuan yang akan menjadi subjek persidangan Biro Penyelidikan Ekonomi Kebangsaan pada bulan Julai, penyelidik AS mendapati fakta bekerja bersama dalam bangunan yang sama mempunyai kesan yang besar terhadap latihan pekerja.

Untuk mencapai kesimpulan ini, ahli ekonomi menjejaki evolusi 1,000 jurutera perisian yang bekerja di sebuah syarikat Fortune 500 sebelum dan semasa wabak. Mereka mendapati bahawa teleworking boleh melambatkan pemerolehan kemahiran profesional yang diperlukan untuk kenaikan pangkat, terutamanya untuk wanita dan pekerja yang lebih muda. Lebih-lebih lagi, mereka mendapati bahawa “kos tinggi kehilangan kedekatan juga ditanggung dalam keputusan berhenti pekerja ini: pekerja muda dan wanita lebih cenderung untuk berhenti daripada firma apabila mereka kehilangan kedekatan dengan rakan sekerja,” kata para penyelidik.

Walau bagaimanapun, pergi ke pejabat tidak mencukupi untuk meningkatkan kerjaya pekerja, malah kebahagiaan profesional mereka. Inilah sebabnya mengapa bekerja dari rumah berkemungkinan menjadi topik berulang di tempat kerja, walaupun tidak semua pekerjaan serasi dengan kaedah organisasi ini. Inilah sebabnya mengapa formula “hibrid”, menggabungkan kerja bersemuka dan jauh, semakin diterima di kalangan pengurus dan pengarah HR. Tetapi satu perkara yang pasti: kerja jauh ada di sini untuk kekal. Mungkin bukan sepenuh masa, tetapi kadang-kadang. Di sini juga, semuanya adalah soal kesederhanaan. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment