Bolehkah cincin pintar tidak lama lagi menjadi trend terkini dalam teknologi?

Donna

SAN FRANCISCO, 21 Julai — Konsep cincin pintar, tertumpu terutamanya kepada kesihatan dan kesejahteraan, telah wujud selama beberapa tahun, tetapi ia kekal sebagai pasaran yang agak khusus. Walau bagaimanapun, jenama teknologi utama seperti Samsung dan Apple tidak lama lagi boleh menyahut cabaran teknologi ini dan menambah cincin pintar pada rangkaian produk mereka.

Sehingga kini, pasaran cincin pintar agak terhad dalam pilihan, dengan jenama seperti syarikat permulaan pakar Finland, Oura, memfokuskan terutamanya pada penjejakan aktiviti — siang dan malam. Tetapi pasaran boleh digoncang dengan kedatangan pengeluar utama, bermula dengan penjual telefon pintar nombor satu dunia, Samsung.

Gergasi Korea Selatan itu mungkin bersiap sedia untuk mengeluarkan cincin pintar, dinamakan Cincin Galaxy, menurut laman web Korea Selatan, The Elec. Boleh pakai ini dikatakan masih dalam pembangunan, dan belum ada maklumat mengenai ketersediaan atau harganya.

Dipasangkan dengan aplikasi mudah alih (dalam kes ini, Samsung Health), jenis cincin pintar ini boleh mengumpul keseluruhan rangkaian data yang berkaitan dengan kesihatan dan kesejahteraan pemakai, termasuk kadar denyutan jantung, terima kasih kepada penderia kecil yang diletakkan di dalam cincin. Ideanya adalah untuk menyediakan ukuran kesihatan yang lebih tepat daripada jam tangan pintar, dengan mengambil kira bahawa fungsi lain boleh ditambah dengan baik, seperti mendayakan pembayaran berkat kehadiran cip NFC. Ambil perhatian bahawa Samsung telah menangguhkan pengeluaran set kepala realiti campurannya yang akan datang sehingga musim panas 2024, selepas pengumuman keluaran Apple Vision Pro. Mungkin tidak mustahil untuk membayangkan bahawa cincin pintar boleh berinteraksi dengan set kepala ini apabila menggunakan aplikasi tertentu.

Selain Samsung, Apple juga dikatakan sedang mengusahakan projek cincin pintar. Sejak 2015, Apple kerap memfailkan paten untuk peranti jenis ini. Walau bagaimanapun, teknologi ini nampaknya lebih tertumpu pada penderiaan isyarat tangan, mungkin digabungkan dengan pengalaman realiti campuran. Walau apa pun, Apple tidak pernah berkomunikasi secara rasmi mengenai perkara itu.

Bagi pengguna, terdapat beberapa kelebihan memakai cincin pintar. Pertama, ia boleh membuktikan lebih tepat dalam ukuran kesihatan dan tidur berbanding jam tangan, yang selalunya kurang sesuai. Selain itu, cincin boleh menjadi lebih bijak, kerana tiada siapa yang dapat membezakan peranti canggih ini selain daripada barang kemas biasa. — Studio ETX

Related Post

Leave a Comment