Biola di bawah sinar matahari: Bengkel rumah Stradivari dibuka semula di Itali

Donna

CREMONA, 9 Julai — Selama lebih tiga abad, pencinta muzik di seluruh dunia telah cuba membuka rahsia alat muzik bertali terkenal Antonio Stradivari.

Luthiers muda dan pemuzik muda kini boleh melangkah lebih dekat kepada tuan dengan mengasah kemahiran mereka di rumah dan bengkel asalnya, yang telah diubah menjadi pusat pembelajaran dan tapak ziarah muzik di utara Itali.

“Mitos Stradivarius lahir di antara dinding-dinding ini, dan di sinilah penglihatan (Stradivari) tentang resonans sempurna biola mula bercambah”, kata pemain biola Fabrizio von Arx, yang menubuhkan asas yang memulihkan rumah di Cremona.

“Ia ajaib, saya merasakan getarannya”, pemain biola Itali-Swiss berusia 47 tahun itu memberitahu AFP ketika dia berjalan di sekitar bangunan zaman pertengahan, rumah kepada luthier terkenal, yang instrumennya mengambil bentuk Latin namanya, Stradivarius, antara 1667 dan 1680.

Pusat itu dibuka kepada pelawat minggu ini.

Rasuk asal di ruang tamu telah dipulihkan. Walau bagaimanapun, tiada lagi kesan bengkel Stradivari di tingkat bawah, yang telah dipindahkan ke rumah lain di Cremona dan kemudiannya dirobohkan.

Dua bangku kerja kini telah disediakan di tempatnya, yang boleh digunakan oleh pengrajin instrumen bertali yang masih baru. Pemuzik muda juga akan menghadiri kelas induk di sini.

Sorotan rumah itu — tempat Stradivari tinggal bersama isteri pertamanya dan enam anak mereka — ialah teres berbumbung di atas bumbung, yang telah memasuki cerita rakyat.

“Di sinilah dia menggantung biolanya untuk mengeringkannya dalam cahaya matahari terbenam. Oleh itu warna enigmatic varnis mereka, antara merah, coklat dan oren”, kata von Arx.

Cremona adalah rumah kepada ahli luthi dari seluruh dunia, dan Stradivari menggunakan varnis yang sama seperti yang lain di bandar itu, kata von Arx.

Salah satu rahsia bunyi Stradivarius dipercayai adalah pendedahan biola kepada unsur-unsur di teres ini, jelas von Arx.

“Dengan haba dan kelembapan yang wujud di Cremona, kayu biola banyak bergerak dan kemudian menjadi lebih stabil,” katanya.

Selepas bekerja, tuan “menghabiskan masa di ruang tamu bersama rakan pemuziknya untuk mendengar biolanya, dan menyempurnakannya dengan bantuan mereka.”

Tuan yang tiada tandingannya

Daripada 1,100 biola, cello, viola dan alat muzik bertali lain yang dibuat oleh Stradivarius, yang meninggal dunia pada 1737 pada usia 93 tahun, kira-kira 650 masih hidup.

“Lady Blunt” Stradivarius, yang dijual pada harga AS$15.89 juta pada 2011, memegang rekod harga yang diambil oleh biola di lelongan.

Pembuat biola Perancis Benedicte Friedmann, 48, adalah salah seorang daripada lebih 180 pemain luthi yang berpangkalan di Cremona, sebuah bandar dengan kurang daripada 70,000 penduduk.

Pembuat biola Perancis Benedicte Friedmann bekerja pada badan cello di bengkel Cremonanya, pada 4 Julai 2023. — Gambar AFP

Pembuat biola Perancis Benedicte Friedmann bekerja pada badan cello di bengkel Cremonanya, pada 4 Julai 2023. — Gambar AFP

Pahat, alat berpasangan, gergaji jalur dan pesawat kecil tergantung di dinding di atas meja kerjanya di mana dia menyelesaikan leher biola dengan teliti, dan bersedia untuk menyapu varnis pada instrumen, mengikatnya, dan menambah jambatan.

Friedmann biasanya mengambil masa sekitar enam minggu untuk menyelesaikan ciptaannya, menggunakan teknik yang sama seperti 300 tahun lalu.

“Satu-satunya perkara yang telah berubah ialah alatan, yang telah dimodenkan sedikit,” kata pemain biola terlatih itu, yang menguji ciptaannya sendiri.

Friedmann memberitahu AFP tiada “formula ajaib” untuk Stradivarius, tetapi mungkin kejayaan tuannya terletak pada cara dia mevarnis ciptaannya.

“Varnis sangat penting dari sudut akustik, kerana jika ia terlalu keras, ia menghalang biola daripada bergetar,” katanya.

Stradivari mencapai “kesempurnaan akustik dan estetik,” kata Friedmann, memanggilnya “tuan yang tiada tandingannya.”

Fausto Cacciatori, kurator Muzium Violin berhampiran Cremona, berkata rahsia itu ialah Stradivarius sendiri, “kebolehan luar biasa, ketukangannya”.

“Dia seorang lelaki yang tidak pernah berhenti bereksperimen, sentiasa mencari bunyi yang sempurna.” — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment