Bintang Wimbledon Andreeva berikrar untuk belajar daripada Federer untuk menamatkan tantrum

Donna

LONDON, 11 Julai — Remaja sensasi Mirra Andreeva berikrar semalam untuk belajar daripada kemarahan Wimbledonnya dan mengambil sehelai daun daripada buku permainan Grand Slam Roger Federer yang berdosa kepada orang suci.

Andreeva, 16, membida untuk menjadi wanita termuda mara ke suku akhir di Kelab All England sejak rakan senegaranya dari Rusia, Anna Kournikova pada 1997.

Bagaimanapun, dia membiarkan satu set dan pendahuluan 4-1 terlepas menentang Madison Keys berpengalaman dari Amerika Syarikat untuk tewas 3-6, 7-6 (7/4), 6-2 dalam pertarungan pusingan keempatnya.

Perlawanan itu berakhir dengan kontroversi apabila Andreeva dijatuhkan pelanggaran kod kedua kerana memukul raketnya ke tanah secara deuce pada permainan kelapan set terakhir.

Dia telah ditampar dengan mata penalti yang seterusnya memberikan mata perlawanan kepada Keys, dengan pemain Amerika itu terus mengikat kedudukan.

“Saya tahu bahawa Roger Federer sedang bergelut dengan emosi ketika dia masih remaja,” katanya mengenai pemain hebat Switzerland itu, yang belajar mengawal keterlaluan di gelanggang, memenangi 20 gelaran Grand Slam sebelum dia bersara.

Dia juga menjadi salah seorang duta sukan yang paling dihormati.

“Bukan saya seorang sahaja yang turut bergelut,” tambah Andreeva. “Saya fikir saya hanya perlu menunggu sedikit dan ia akan hilang. Tetapi ia tidak berfungsi seperti ini.

“Anda hanya perlu bekerja pada diri sendiri. Lebih cepat anda melakukannya, maka hasilnya akan datang juga lebih cepat.”

Andreeva membantah bahawa dia telah tergelincir dan tidak memukul permukaan dengan sengaja apabila dia dibenarkan.

“Awak faham tak apa awak buat? Saya tidak membaling raket. Saya tergelincir. Ia adalah keputusan yang salah. Saya tergelincir dan kemudian terjatuh,” kata remaja itu kepada pengadil Julie Kjendlie.

Andreeva kemudian memberitahu pemberita bahawa dia enggan berjabat tangan dengan Kjendlie sebagai protes.

‘Saya fikir saya akan jatuh’

“Dia tidak membuat keputusan yang betul untuk saya. Ya, sebab itu saya tidak mahu berjabat tangan,” kata Andreeva.

“Sejujurnya, saya tidak berniat untuk membaling raket. saya tergelincir. Secara jujur, saya fikir saya akan jatuh ke hadapan.”

Dia telah mengambil pelanggaran kod pertamanya pada penghujung set kedua kerana melancarkan raketnya di kerusinya.

“Amaran pertama yang saya dapat, saya rasa saya layak menerimanya. Saya membaling raket, dan ia adalah rumput,” katanya.

“Saya agak kecewa. Jadi sebab itu saya baling raket. Saya tidak mengadu atau bercakap dengannya tentang perkara itu jadi di sini dia membuat keputusan yang betul.”

Andreeva berkata dia cuba mengawal emosinya di gelanggang selepas turut melanggar peraturan di Terbuka Perancis bulan lalu.

Ketika dia tergelincir untuk kalah kepada Coco Gauff pada pusingan ketiga di Paris, dia merembat bola kepada orang ramai dan mengakui dia bernasib baik kerana tidak gagal.

“Ia agak pelik, tetapi hampir setiap kali sebelum saya tidur, saya menutup lampu dan saya hanya cuba bercakap dengan diri saya sendiri hampir sepanjang hari, tentang segala-galanya,” katanya.

“Masa itu selepas Terbuka Perancis, saya bercakap tentang permainan. Ia agak membantu saya.”

Andreeva akan dihiburkan dengan memperoleh lebih daripada AS$430,000 kerana membuat pusingan lapan terakhir pada penampilan sulung Wimbledonnya dan dia akan menaikkan ranking.

Keys, yang permainan besarnya menghasilkan 39 pemenang dan 40 kesilapan tanpa paksaan, menyokong Andreeva untuk belajar daripada pengalaman pahit semalam.

“Saya akan katakan abaikan semua orang dan semua yang mereka katakan melainkan anda benar-benar mengambil berat tentang pendapat mereka,” kata pemain berusia 28 tahun itu, yang berada dalam acara Grand Slam ke-41 berbanding dua Andreeva.

“Saya rasa pengalaman tidak mula menunjukkan sedikit sebanyak. Maksud saya, dia berumur 16 tahun pada penghujung hari.

“Tetapi, jika ada, ia hanya lebih masa untuk dia belajar daripadanya.”

Keys akan menentang pemain nombor dua dunia Aryna Sabalenka untuk merebut tempat ke separuh akhir. — AFP

Related Post

Leave a Comment