Bintang Philadelphia 76ers, Embiid mahu gelaran NBA ‘di Philly atau di mana-mana sahaja’

Donna

LOS ANGELES, 18 Julai — Bintang Philadelphia 76ers Joel Embiid telah mengejutkan peminat dengan temu bual yang mendapat sambutan hangat di media sosial semalam membincangkan hasratnya untuk memenangi gelaran NBA “di Philly atau di mana-mana sahaja.”

Lelaki besar dari Cameroon itu berjaya memenangi anugerah Pemain Paling Berharga NBA pertama musim lalu, yang kelapan bersama 76ers.

Tetapi Philadelphia telah disingkirkan oleh Boston Celtics dalam pusingan kedua playoff NBA, kemudian memecat jurulatih Doc Rivers dan mengupah bekas jurulatih Toronto Nick Nurse.

“Saya hanya mahu memenangi kejuaraan. Walau apa pun,” kata Embiid dalam temu bual dengan rakan lama dan rakan perniagaan LeBron James, Maverick Carter yang berlaku pada hari Khamis di Festival Filem Sukan Tanpa Gangguan.

“Saya tidak tahu di mana ia akan berlaku, sama ada di Philly atau di mana-mana sahaja, saya hanya mahu mempunyai peluang untuk mencapainya. Saya mahu melihat bagaimana rasanya memenangi yang pertama itu, dan kemudian anda boleh memikirkan yang seterusnya.

“Ia bukan mudah, tetapi ia memerlukan lebih daripada seorang atau dua, tiga lelaki. Anda mesti mempunyai orang yang baik di sekeliling anda, dan saya sendiri, setiap hari, saya bekerja keras untuk berada pada tahap itu supaya saya boleh merealisasikannya. Jadi, setiap hari, saya berusaha ke arah itu.”

Semalam, temu bual itu muncul di laman media sosial bersama spekulasi bahawa ia menandakan Embiid tidak lama lagi akan berusaha untuk memaksa perdagangan.

76ers dilaporkan sedang mengejar pilihan untuk memperdagangkan pengawal All-Star James Harden, yang memilih kontrak AS$35.6 juta (RM163.3 juta) ini untuk musim depan supaya pasukan itu boleh membuat perjanjian dengan pasukan lain.

Embiid, yang menandatangani lanjutan kontrak selama empat tahun, AS$213 juta pada 2021 yang berlangsung hingga 2027, berkata bulan lalu bahawa dia berharap Harden boleh mengubah fikirannya dan memutuskan untuk kekal. — AFP

Related Post

Leave a Comment