Bintang golf Malaysia yang sedang meningkat naik, Jocelyn Chee mengintai LA 2028 untuk penampilan sulung Olimpik

Donna

KUALA LUMPUR, 23 Julai — Pemain golf wanita negara yang akan datang, Jocelyn Chee Yi Min mempunyai impian — untuk membuat penampilan sulung Olimpik di Sukan Los Angeles (LA) 2028 di California, Amerika Syarikat.

Kenapa LA?

“Bermain di Olimpik adalah matlamat saya dan California sangat dekat di hati saya sejak saya menamatkan kolej saya di sana,” kata pemain Kedah berusia 23 tahun itu, yang menamatkan pengajian Sarjana dalam Pengurusan Teknologi Maklumat di California Baptist University (CBU) tahun lepas.

Jocelyn, yang mula bermain golf secara kompetitif pada usia 12 tahun dan yang mewakili CBU dalam Divisyen 1 Persatuan Olahraga Berkolej Kebangsaan (NCAA), hanya menjadi pro pada Februari.

Dan dia hanya mengambil masa lapan kejohanan untuk merangkul kejuaraan pertamanya ketika dia muncul sebagai pemenang dalam Piala Vios di Templer Park Country Club bulan lepas.

Jocelyn, yang akan bertanding dalam Piala Supra di Mines Resort & Golf Club dari 25-27 Julai, berhasrat untuk mengekalkan momentum itu dan mendapatkan tiketnya untuk bersaing dalam Tours profesional utama.

“Saya akan cuba memenangi beberapa lagi (kejohanan) untuk menamatkan keseluruhan dengan mantap. Mudah-mudahan, itu akan memulakan musim baru saya tahun depan juga. Sekarang, saya bermain di Thailand. Tahun depan, saya merancang untuk bermain di Taiwan, China dan Q-School (layak untuk lawatan profesional).

“Kemudian, (saya akan) perlahan-lahan memikirkan bagaimana untuk membawa diri saya kembali ke AS. Salah satu matlamat saya ialah bermain di AS, sama ada dalam Jelajah Epson atau Jelajah LPGA (Persatuan Golf Profesional Wanita),” katanya pada sesi Pro-Am Piala Supra hari ini.

Sementara itu, Piala Supra akan menyaksikan adik beradik Hijau — Gavin dan Galvin — bertarung untuk merebut gelaran kerana ini adalah kali pertama Gavin akan bermain dalam Jelajah Toyota.

Galvin, pemain tetap dalam Jelajah dan menduduki tempat keenam di papan pendahulu setelah mengaut RM31,404 daripada empat acara, bersedia untuk menentang bukan sahaja abangnya dan Olympian Gavin, tetapi juga pencabar lain.

“Kami sentiasa mahu (bermain bersama) sejak muda dan ada (kini) peluang untuk melakukannya. Ia akan menyeronokkan dan, mudah-mudahan, kami akan dapat melakukannya dengan lebih banyak lagi,” katanya. — Bernama

Related Post

Leave a Comment