Bintang Denmark yang sedang meningkat naik Rune bersedia untuk menjadi lelaki liar Wimbledon

Donna

LONDON, 6 Julai — Bintang Denmark yang semakin meningkat, Holger Rune gembira menjadi lelaki liar Wimbledon tanpa kehadiran pemain Australia yang tidak menentu, Nick Kyrgios.

Kyrgios telah menjadi salah seorang pemain Wimbledon yang paling menghiburkan dan kontroversi dengan membuat pukulan flamboyan dan telatahnya yang lantang.

Tetapi naib juara 2022 itu hilang dari Kelab All England tahun ini selepas menarik diri kerana kecederaan pada malam kejohanan, meninggalkan kekosongan yang Rune yang menggembirakan orang ramai tidak sabar untuk mengisi.

Ditanya sama ada dia adalah lelaki yang membawa beberapa “watak” ke Wimbledon, Rune berkata: “Kita lihat nanti. Ada seorang lelaki yang saya tahu yang mara ke final tahun lepas yang mempunyai banyak sikap, pastinya.

“Ia jelas satu kejohanan yang sangat tradisional. Saya rasa ramai pemain yang bermain dengan baik dalam kejohanan ini sangat bersemangat di gelanggang. Saya rasa saya bukan seorang sahaja.

“Tetapi setiap orang melakukan perkara mereka berbeza. Ia hanya tentang menjadi diri sendiri kerana di situlah anda boleh mengatasi tenis terbaik anda.”

Rune disifatkan sebagai bintang masa depan sejak menewaskan Novak Djokovic dalam final Masters Paris pada November, sebelum menewaskan juara Grand Slam 23 kali itu sekali lagi di Rom tahun ini.

Pemain berusia 20 tahun itu mara ke suku akhir Terbuka Perancis untuk tahun kedua berturut-turut pada Jun dan berhasrat untuk menambah reputasinya yang semakin meningkat di Wimbledon.

Reputasi tradisionalis All England Club tidak membimbangkan Rune, yang bermain dengan topi besbol ke belakang dan sikap riang.

“Saya rasa ia satu gaya yang menarik. Kini ia hanyalah sebahagian daripada penampilan saya di gelanggang. Saya berasa selesa dengan cara saya berpakaian di gelanggang. Itu sangat penting,” katanya.

“Mungkin perkara seterusnya ialah pisang (di atas kepalanya). Siapa tahu. Jangan ketawa!”

Rune yang menjadi pilihan keenam memberikan banyak persembahan apabila dia mara ke pusingan kedua Wimbledon buat kali pertama dengan kemenangan 7-6 (7/4), 6-3, 6-2 menentang pemain liar British, George Loffhagen.

Rune tewas kepada pemain bukan pilihan Marcos Giron pada pusingan pertama dalam penampilan sulungnya di Wimbledon tahun lalu, tetapi dia mudah mengelak satu lagi penyingkiran pramatang dengan bertubi-tubi memenangi perlawanan menentang Loffhagen.

Selepas kelewatan hujan yang memaksa pusingan pertama seri ditangguhkan berikutan set pertama pada hari Selasa, Rune mempesonakan 24 jam kemudian di hadapan penonton Court Three yang bermain dengan dinamiknya.

Finalis di tanah liat di Monte Carlo dan Rom tahun ini, Rune akan berdepan pemain kelayakan Itali, Matteo Arnaldi atau pemain Sepanyol Roberto Carballes Baena untuk tempat ke peringkat 32 terakhir. — AFP

Related Post

Leave a Comment