Bintang bola sepak Perancis Mbappe melawat negara asal bapanya, Cameroon

Donna

YAOUNDÉ, 7 Julai — Bintang pemain bola sepak Perancis Kylian Mbappe tiba di Cameroon dengan sambutan gembira daripada peminat semalam untuk lawatan yang merangkumi kerja amal bersama kanak-kanak pekak dan lawatan ke kampung bapanya.

Ramai di antara ratusan yang menyambut penyerang berusia 24 tahun itu memakai jersi bola sepak pasukan Paris Saint-Germain untuk majlis itu.

Mereka teruja menjerit namanya ketika dia muncul dari lapangan terbang di ibu negara Yaoundé, menurut seorang wartawan AFP.

Sekumpulan kira-kira seratus penari tradisional membuat persembahan untuk menghormatinya. Sambil tersenyum lebar, pemain bola sepak itu melambai kepada orang ramai yang dijauhkan oleh polis, sebelum dibawa pergi dengan sebuah SUV dengan tingkap gelap.

“Kami bangga melihat saudara Cameroon kami. Kami ingin memberikan sambutan yang hangat kepadanya,” pelajar sekolah menengah Vannel Kunde, 16, bersemangat.

Mbappe, yang juga kapten pasukan kebangsaan Perancis, akan tinggal semasa lawatannya selama beberapa hari di kompleks hotel milik keluarga bekas juara tenis Perancis Yannick Noah, yang tinggal di Yaoundé.

Hari ini, dia akan melawat sekolah untuk anak-anak muda yang pekak dan kurang pendengaran di pinggir bandar ibu negara, menurut jadual perjalanannya yang dilihat oleh AFP.

Dia juga bersedia untuk mengambil bahagian dalam permainan bola keranjang, dengan jangkaan ia akan melibatkan pemain NBA yang sudah bersara Joakim Noah, anak kepada Yannick. Kemudian, dia mengambil bahagian dalam perlawanan bola sepak menentang kelab Cameroon divisyen dua FC Vent d’Etoudi.

Sabtu melihat dia menuju ke ibu kota ekonomi, Douala, untuk melawat sekolah dan kemudian pergi ke Djebale, kampung bapanya Wilfried Mbappe. Bapanya meninggalkan Cameroon pada usia muda ke Perancis di mana dia menjadi jurulatih bola sepak.

‘Ikuti jejak nenek moyang’

Perjalanan itu merupakan peluang untuk Mbappe melawat di Yaoundé dan Douala dua sekolah yang disokong oleh yayasan amalnya sendiri, Inspired by KM, kata pasukannya di Paris dalam satu kenyataan.

Ia juga peluang untuk “mengikuti jejak langkah nenek moyangnya di Djebale, untuk meluangkan masa bersama anak muda Cameroon”, tambahnya.

Arsene Pinlap, 37, salah seorang daripada mereka yang menunggu untuk melihat sekilas Mbappe di lapangan terbang, bercakap tentang “kebanggaan” sebagai warga Cameroon dalam mengalu-alukan bintang itu ke negara Afrika barat itu.

“Tetapi ia juga satu penghormatan untuk dapat melihat pemain terbaik di dunia,” kata presiden kelab peminat PSG di Yaoundé.

Seorang lagi peminat, pelajar sekolah Armelle Ntsama berusia 18 tahun berkata: “Ia adalah kegembiraan yang besar untuk kami, kanak-kanak yang suka bola sepak.”

Pemain bola sepak Perancis itu juga akan bertemu beberapa pegawai negara itu, termasuk Perdana Menteri Joseph Dion Ngute, kata pasukannya dalam kenyataan itu, sambil menambah beliau akan membincangkan projek yang ingin ditubuhkan di Cameroon.

Lawatan itu dibuat di tengah-tengah persoalan berterusan mengenai masa depan Mbappe di Paris Saint-Germain.

Mbappe mengisytiharkan bulan lalu bahawa dia tidak akan melanjutkan kontraknya, yang akan tamat tahun depan, tetapi telah menunjukkan dia mahu kekal untuk musim terakhir.

Oleh itu, kelab mesti menjual pemain itu dalam jendela perpindahan semasa, jika tidak, mereka mungkin kehilangannya secara percuma apabila perjanjiannya tamat.

Pada hari Rabu, presiden PSG Nasser al-Khelaifi menegaskan Mbappe “mesti menandatangani kontrak baharu” jika dia mahu kekal di kelab itu musim depan.

Dia menyertai PSG dari Monaco pada Ogos 2017 dalam perjanjian bernilai 180 juta euro (RM914 juta) dan telah membuktikan dirinya sebagai salah seorang pemain paling terkemuka di dunia. — AFP

Related Post

Leave a Comment