Bintang-bintang melanda kaki lima Hollywood ketika kemarahan terhadap studio memuncak

Donna

LOS ANGELES, 15 Julai — Membunyikan hon, kepanasan yang membara, serpihan bintang, dan banyak kemarahan terhadap bos Disney, Bob Iger.

Mogok pelakon Hollywood bermula pada pagi Jumaat yang terik di Los Angeles, hanya lebih 24 jam selepas rundingan kontrak gagal dengan studio.

Beberapa ratus pelakon meningkatkan barisan penulis televisyen dan filem berpiket, yang telah merempuh kaki lima yang dibarisi pokok palma di luar Netflix, Warner, Paramount dan banyak lagi sejak lebih dua bulan lalu.

“Tiada kontrak? Tiada pelakon! Tiada gaji? Tiada muka surat!” Laungan itu didengari, ketika penganjur dari kedua-dua kesatuan merayu para penyerang untuk kekal terhidrat dan menjauhi jalan raya, di mana kereta dan trak yang lalu lalang membunyikan hon mereka sebagai sokongan.

“Ia adalah satu perayaan yang menarik untuk pekerja. Ini lebih daripada mogok buruh industri hiburan — semuanya buruh, di seluruh negara dan dunia,” kata Titanic bintang Frances Fisher, 71.

“Semua orang berdiri,” katanya kepada AFP, anugerah ela dari pintu masuk melengkung bersejarah ke studio Paramount Picture.

Penulis melaungkan mengalu-alukan kemasukan baru suara yang ketara lebih lantang daripada Screen Actors Guild (SAG-AFTRA), dan menyatakan harapan bahawa kedatangan muka yang dikenali di peringkat global harus membawa perhatian baharu kepada pergerakan itu.

Bintang termasuk Allison Janney (Sayap Barat), Mandy Moore (Inilah kita), dan Ben Schwartz (Sonic the Hedgehog) menyertai pelakon berpangkat dan fail di barisan piket, manakala Jason Sudeikis dan Susan Sarandon muncul di seluruh negara pada protes di New York.

“Rasanya bersejarah,” kata Zev Frank, 36, seorang penulis siri Amazon Prime Patriot.

“Untuk melihat mereka muncul seperti ini, dalam jumlah yang besar, rasanya berbeza hari ini. Terasa elektrik.”

“Kami sebahagian daripada industri yang mempunyai begitu ramai orang yang menghadap ke hadapan, supaya PR tambahan akan membantu, kata Tien Tran, 36, bintang sitkom Bagaimana Saya Bertemu Bapa Anda.

‘Menjijikkan’

Antara tuntutan lain, SAG-AFTRA meminta kenaikan gaji kepada studio untuk seiring dengan inflasi, bahagian yang lebih besar dalam keuntungan rancangan atau filem terkenal.

Cadangan tersebut telah ditolak oleh Ketua Pegawai Eksekutif Disney Bob Iger minggu ini sebagai “tidak realistik” – komen yang menimbulkan kemarahan di kalangan beberapa penyerang yang ditemuramah oleh AFP.

“Dia sedang membaik pulih rumahnya sekarang dengan harga AS$5 juta, dan mereka ini tidak mempunyai insurans kesihatan pun… ia tidak menghormati dan menjijikkan,” kata Shawn Richardz, seorang pelakon yang pernah muncul dalam Treme dan Nip/Tuck.

“Lelaki ini mengatakan kami meminta perkara yang tidak realistik? Adakah awak bergurau?”

“Itu adalah contoh terbaik dari pemikiran orang di atas,” bersetuju pelakon EJ Arriola 42.

“Sebagai artis, kami telah wujud begitu lama, dan nampaknya tidak ada sebarang penghormatan.”

Ramai yang memuji presiden SAG-AFTRA Fran Drescher, yang bahasa yang sama dalam sidang akhbar mengumumkan mogok Khamis menjadi tular.

Dia dikerumuni oleh rakan pelakon di luar Netflix pada hari Jumaat, ketika orang ramai bersorak komennya dan menganggapnya sebagai nyanyian.

Di tempat lain, antara ratusan papan tanda SAG-AFTRA dan Writers Guild of America, plakad dari kesatuan Hollywood lain yang mewakili krew dan pekerja pengangkutan di belakang tabir kelihatan di kalangan peserta perarakan.

“Saya tidak mempunyai set untuk membina tanpa pelakon,” baca satu slogan.

Kedua-dua persatuan itu merundingkan semula kontrak mereka sendiri dengan studio tahun depan.

“Jika mereka perlu berhenti kerja, maka kami akan berada di sana untuk menyokong mereka juga,” kata Frank, penulis. — AFP

Related Post

Leave a Comment